open-navfaktor-logo
search
Potraga za pravdom
Biden: Negirati Srebrenicu je moralni zločin
Povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida javnosti se obratio i Joe Biden, vjerovatni demokratski kandidat za Bijelu kuću.
11.07.2020. u 22:40
get url
text

- Danas se Jill i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio prije četvrt stoljeća, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde.

Genocid u Srebrenici, najveći masakr u Europi u pola stoljeća, bio je dio šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države. Na ovu obljetnicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Srebrenički genocid je opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid moralni je zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo. Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani Bosne i Hercegovine mogu postići istinsko i trajno pomirenje.

Baš kao što sam činio tokom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati.

Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Europi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje euroatlantske težnje - stoji u saopćenju Joe Bidena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.