open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden nazvao Putina "krvnikom" nakon susreta sa ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj
Američki predsjednik Joe Biden nazvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina "krvnikom" nakon razgovora s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi, kazali su novinari CNN-a koji su u Poljskoj zajedno s američkim predsjednikom, prenosi Ukrinform.
26.03.2022. u 19:39
get url
text

- On je krvnik - rekao je Biden na pitanje novinara o čemu razmišlja nakon što je ugledao ukrajinske izbjeglice na stadionu Narodowy.

Tokom kratke sesije pitanja i odgovora, Biden je ispričao kako je bio na ovakvim mjestima u svom životu, ali je da je uvijek iznenađen "dubinom i snagom ljudskog duha".

- To je nevjerojatno, to je nevjerojatno. Vidite svu tu malu dječicu. Samo ih želim zagrliti, samo želim zahvaliti - kazao je.

Biden je ruski rat protiv Ukrajine nazvao ”strateškim neuspjehom“ Moskve.

- Uprkos brutalnosti Vladimira Putina (predsjednika Rusije, op.a.) nema sumnje da je ovaj rat već strateški neuspjeh za Rusiju - rekao je Biden u obraćanju u Varšavi.

Američki predsjednik je tokom dvodnevne posjete Poljskoj predvidio da će rat Rusije biti okončan porazom.

- Ukrajina nikako neće biti pobjeda za Rusiju, jer su ljudi odbili da žive u svijetu beznađa i tame. Mi ćemo imati drugačiju budućnost, svjetliju, ukorijenjenu na demokratiji i principima, nadi i svjetlu, iskrenosti, dostojanstvu slobode i mogućnostima - naglasio je Biden.

Biden je prije posjete Poljskoj posjetio Brisel gdje je učestvovao na sumitima NATO-a, Evropskog vijeća i G7. Jedno od glavnih pitanja njegove posjete je koordinacija međunarodnih napora u podršci Ukrajini.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.