open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden najavio još milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da će Sjedinjene Američke Države pružiti Ukrajini dodatnu milijardu dolara sigurnosne pomoći u momentima dok ruski rat ulazi u četvrti mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).
15.06.2022. u 19:24
get url
text

Biden je ovo kazao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom telefonskog razgovora.

Dvojica čelnika su razgovarali o ratu u Ukrajini, a Biden je ponovo potvrdio opredijeljenost da će Washington stati uz Kijev protiv agresije Moskve.

- Obavijestio sam predsjednika Zelenskog da Sjedinjene Američke Države pružaju još milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, uključujući dodatno artiljerijsko i kopneno odbrambeno oružje, kao i municiju za artiljeriju i napredne raketne sisteme koji su Ukrajincima potrebni za podršku njihovim odbrambenim operacijama u Donbasu - rekao je Biden.

Američki predsjednik je također najavio 225 miliona dolara humanitarne pomoći za Ukrajince. Ova finansijska pomoć je namijenjena za pružanje vode za piće, medicinskih potrepština i hrane, te gotovine za porodice radi kupovine osnovnih namirnica.

- Hrabrost, otpornost i odlučnost ukrajinskog naroda i dalje inspirišu svijet. A Sjedinjene Američke Države, zajedno s našim saveznicima i partnerima, neće posustati u posvećenosti ukrajinskom narodu dok se bore za slobodu - istakao je Biden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.