open-navfaktor-logo
search
Nasilje eskaliralo
Biden kaže da ne žali zbog povlačenja trupa iz Afganistana
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne žali zbog svoje odluke o povlačenju trupa iz Afganistana.  
11.08.2021. u 07:58
get url
text

Biden je pozvao čelnike Afganistana da se ujedine i "bore za svoju naciju", prenosi BBC. Nasilje je eskaliralo širom zemlje sada kada su se međunarodne snage pod vodstvom SAD-a povukle nakon 20 godina vojnih operacija.

Talibani nastavljaju napredovati i do sada su zauzeli najmanje osam od 34 glavnih gradova afganistanskih pokrajina.

Obraćajući se u utorak novinarima u Bijeloj kući, Biden je rekao da se SAD drže obaveza koje su preuzele prema Afganistanu, poput pružanja bliske zračne podrške, finansiranja vojnih plaća i snabdijevanja afganistanskih snaga hranom i opremom.

Ali moraju se sami izboriti, rekao je.

Washington Post citirao je neimenovane dužnosnike koji kažu da bi glavni grad Kabul mogao pasti pod talibane u roku od 90 dana, na temelju američkih vojnih procjena.

Više od 1.000 civila ubijeno je u žestokim borbama između talibana i vladinih snaga u posljednji mjesec, navodi UN. Unicef ​​upozorava da su zločini počinjeni nad djecom iz dana u dan sve veći. U svom posljednjem velikom napredovanju, talibani su zauzeli u utorak još dva glavna pokrajinska grada - Farah i Pul-e-Khumri.

Dužnosnici su rekli da su pobunjenici podigli zastavu na glavnom trgu i u guvernerovom uredu u Pul-e-Khumriju, glavnom gradu pokrajine Baghlan, koji se nalazi oko 200 km od Kabula.

Lokalni novinar i član pokrajinskog vijeća rekao je za BBC da je zapadni grad Farah također pao. Žestoke borbe nastavljaju se u drugim dijelovima zemlje, a američki i afganistanski avioni izvode zračne napade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.