open-navfaktor-logo
search
Nova administracija u SAD-u
Biden formira tim: Povratak bivšeg državnog sekretara Kerryja, Haines direktorica nacionalne obavještajne službe
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden objavio je u ponedjeljak imena ključnih članove njegovog tima za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, prenosi Anadolu Agency (AA).
23.11.2020. u 20:39
get url
text

Biden je Antonyja Blinkena imenovao državnim sekretarom, Alejandra Mayorkasa sekretarom nacionalne sigurnosti (DHS) i Avrilu Haine direktoricom nacionalne obavještajne službe.

Dok je Biden bio potpredsjednik Baracka Obame, Blinken je bio zamjenik državnog sekretara u periodu od 2015. do 2017, a zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost od 2013. do 2015. godine. Karijerni diplomata Blinken takođe je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Bidena od 2009. do 2013. godine.

VEZANI TEKST - Antony Blinken, novi državni sekretar SAD-a, odlično poznaje BiH

Iako će Linda Thomas-Greenfield biti nova američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Jake Sullivan nominovan je za savjetnika za nacionalnu sigurnost, a John Kerry, nekadašnji državni sekretar u mandatu Obame, izabran je za specijalnog predsjedničkog izaslanika za klimatske promjene.

Thomas-Greenfield (67) radila u ministarstvu vanjskih poslova u mnogim američkim administracijama još od bivšeg predsjednika Ronalda Reagana. Bila je ambasadorica u Liberiji od 2008. do 2012, a pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja od 2013. do 2017. godine.

Imenovanja su označila nekoliko prvih u američkoj politici. Mayorkas će biti prvi Latinoamerikanac i imigrant kao sekretar DHS-a, a Haines će biti prva žena koja će voditi obavještajnu službu. Sullivan bi trebao biti jedan od najmlađih savjetnika za nacionalnu sigurnost u posljednjih nekoliko desetljeća, dok će Kerry biti prvi specijalni predsjednički izaslanik za klimu kojem će sjedište biti u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.