open-navfaktor-logo
search
Zapad ujedinjen
Biden danas putuje u Evropu, traži nove sankcije Rusiji i pomoć za Ukrajinu
Američki predsjednik Joe Biden će ove sedmice posjetiti Evropu i sastati se s ključnim saveznicima u Briselu i Varšavi dok čelnici pokušavaju spriječiti da ruski rat protiv Ukrajine preraste u još veću katastrofu. 
23.03.2022. u 09:42
get url
text

Biden danas kreće na četverodnevno putovanje koje će testirati njegovu sposobnost snalaženja u najgoroj krizi na kontinentu od Drugog svjetskog rata. Strahuje se da bi Rusija mogla upotrijebiti hemijsko ili nuklearno oružje jer je njezina invazija u zastoju trenutno i suočeni su s logističkim problemima i žestokim ukrajinskim otporom, piše Associated Press.

Humanitarna kriza također raste iz dana u dan. Milioni izbjeglica pobjegli su od borbi, uglavnom prelaskom granice u Poljsku, a rat je ugrozio žetvu pšenice i ječma u Ukrajini, povećavajući mogućnost porasta gladi u siromašnim područjima širom svijeta.

Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da će predsjednik koordinirati sa saveznicima o vojnoj pomoći Ukrajini i novim sankcijama Rusiji. Dodao je da Biden radi na dugoročnim naporima za jačanje odbrane u istočnoj Evropi, gdje se sve više zemalja boji ruske agresije. Predsjednik također nastoji smanjiti ovisnost Evrope na rusku energiju.

- Ovaj rat neće završiti lako ili brzo - rekao je Sullivan novinarima na brifingu u Bijeloj kući u utorak.

- Proteklih nekoliko mjeseci Zapad je bio ujedinjen. Predsjednik putuje u Evropu kako bi se uvjerio da ostajemo ujedinjeni - rekao je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.