open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden daje prioritet zakonu o pobačaju prije američkih izbora za Kongres
Američki predsjednik Joe Biden dat će obećanje da će prvi prijedlog zakona koji će iduće godine poslati na razmatranje biti onaj koji će kodificirati slučaj Roe protiv Wade, ako demokrate osvoje dovoljno mjesta u Kongresu da bi Biden mogao potpisati zakon i tako omogućiti demokratima da uklone zakonodavnu prepreku i vrate ženama savezno pravo na pobačaj.
18.10.2022. u 22:43
get url
text

Da bi taj potez uspio, demokrati moraju zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom i dobiti još dva mjesta u Senatu.

Ovo je prvi put da je Biden na ovaj način dao prioritet zakonodavstvu o pobačaju uoči kongresnih izbora u novembru. Općenito se predviđa da će republikanci preuzeti kontrolu barem nad Zastupničkim domom. Prava na pobačaj bila su ključni motivirajući faktor za demokrate ove godine, iako su ekonomija i inflacija i dalje glavna briga za većinu glasača, piše Associated Press.

Biden planira ovo izjaviti na događaju Demokratskog nacionalnog odbora u Washingtonu. Demokratski službenik kaže da će predsjednik također govoriti o različitostima između svoje stranke i republikanaca koji pozivaju na saveznu zabranu pobačaja kojom bi se kažnjavali doktori za izvođenje postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.