open-navfaktor-logo
search
Samit u Madridu
Biden čestitao Turskoj, Švedskoj i Finskoj na sporazumu: Ključan korak koji će osnažiti NATO
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden čestitao je Turskoj, Švedskoj i Finskoj, na postignutom sporazumu o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u, prenosi Anadolu Agency (AA).
28.06.2022. u 23:07
get url
text
Samit NATO-a u Madridu
Samit NATO-a u Madridu

- Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma – ključnog koraka ka NATO pozivu Finskoj i Švedskoj, koji će osnažiti Alijansu i ojačati našu kolektivnu sigurnost – odličan način da započnemo samit - napisao je Biden na svom Twitter nalogu.

VEZANI TEKST - Turska povlači veto, podržat će kandidaturu Finske i Švedske za NATO

Ministri vanjskih poslova Turskoj, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusogu, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde.

Turski Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, finski predsjednik Sauli Niinisto i švedska premijerka Magdalena Andersson prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.