open-navfaktor-logo
search
Obratio se javnosti
Biden: Ako Rusija napadne Ukrajinu, snosit će posljedice, NATO je podijeljen
Američki predsjednik Joe Biden je na press konferenciji održanoj u Bijeloj kući govorio o godini izazova, ali i ogromnog napretka, govoreći i o vakcinaciji, borbi sa koronavirusom, inflaciji te odnosima Rusije i Ukrajine.
20.01.2022. u 08:07
get url
text

Govoreći o odnosu sa Rusijom i pitanju Ukrajine, kazao je kako će Moskva snositi odgovornost ako napadne Ukrajinu.

- Ako Rusija ode u Ukrajinu, to će imati razorne posljedice. Pretpostavljam da će Putin krenuti prema Ukrajini – kazao je američki predsjednik i dodao je da bi potpuna invazija na tu zemlju izazvala odgovor koji bi skupo koštao Rusiju i njenu privredu, prenosi The Guardian.

Biden je izjavio kako vjeruje da Rusija priprema akciju u Ukrajini, iako smatra da Putin još nije donio konačnu odluku. Kako prenosi Guardian, Biden je sugerirao da će Rusiji ograničiti pristup međunarodnom bankarskom sistemu ako napadne Ukrajinu.

- Jedna je stvar ako je u pitanju manji upad i na kraju se moramo boriti oko toga šta da radimo, a šta ne. Ali ako zaista urade ono što su u stanju da urade sa snagama okupljenim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju ako dalje napadnu Ukrajinu - kazao je Biden, prenosi CNN.

Kasnije, kada su ga zamolili da pojasni šta je mislio pod "manjim upadom", Biden je rekao da je povukao liniju kod toga da "ruske snage koje prelaze granicu, ubijajući ukrajinske borce".

- Mislim da to sve mijenja. Ali zavisi od toga šta on uradi, u kojoj mjeri ćemo postići potpuno jedinstvo na frontu NATO-a – kazao je, te dodao:

- Veoma je važno da držimo sve u NATO-u na istoj strani. To je ono na čemu ja provodim dosta vremena, a postoje razlike. Postoje razlike u NATO-u u pogledu toga šta su zemlje spremne da urade, u zavisnosti od toga šta se dešava.

Bijela kuća je nastojala da objasni Bidenove primjedbe ukazujući da bi ruski napad u sajber prostoru ili putem paravojnih snaga potaknuo recipročan odgovor u poređenju sa scenarijem u kojem se ruske trupe kreću sa svojih pozicija u Ukrajinu.

- Predsjednik Biden je bio jasan sa ruskim predsjednikom: Ako se bilo koja ruska vojna snaga pomakne preko ukrajinske granice, to je obnovljena invazija i naići će na brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših saveznika – napisala je u izjavi glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nakon Bidenove maratonske konferencije za novinare.

Biden je posebno ukazao na masovnu kampanju vakcinacije protiv COVID-19. Istakao je da je 75 posto odraslih Amerikanaca sada potpuno imunizirano, u odnosu na jedan posto iz vremena kada je njegova uprava preuzela vlast.

Govoreći o pandemiji, rekao je da je svjestan da su Amerikanci frustrirani cijelom situacijom i njenim posljedicama za privredu i ekonomiju.

Američki predsjednik je također komentirao buduće izbore 2024. godine, ističući da će ponovo izabrati svoju sadašnju dopredsjednicu Kamalu Harris za istu dužnost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.