open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u BPK Goražde
Bičo: Svi kreveti su puni, infektologa nemamo, pulmolog iz Sarajeva radi "na daljinu"
U protekla 24 sata na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (BPK), zabilježeno je šest novoboljelih od COVID-19, a u istom periodu oporavilo se 20 osoba.
05.04.2021. u 22:00
get url
text

Trenutno 311 osoba zaraženo je SARS-CoV-2, a od izbijanja pandemije oporavile su se 1.483, preminulo je 65, u izolaciji je trenutno 855 osoba.

Prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK, na liječenju je 55 osoba, od toga 13 na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), 26 u Covid-odjelu Kantonalne bolnice u Goraždu, a 16 ih je smješteno u Izolatorij u Đačkom domu.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde

- Prije dvije sedmice naglo je skočio broj oboljelih i hospitaliziranih sa težom kliničkom slikom, tako da su u ovom trenutku sva mjesta previđena za Covid-bolesnike popunjena i nemamo slobodnih kreveta. No, kad se uporedi incidenca u odnosu na prošlu sedmicu, vidljivo je da broj novozaraženih polako pada. Trenutna incidenca oboljelih je 468, ali smo prošle sedmice imali i šest preminulih, što nas svrstava u kantone sa visokom incidencom smrtnih slučajeva. Kada je riječ u umrlima, većinom su to starije osobe sa komorbiditetima, ali smo imali i nekoliko slučajeva mlađih zdravih osoba – navodi Bičo.

Ističe kako većina pacijenata, smještenih u Covid-odjelu Kantonalne bolnice Goražde i Izolatoriju u Đačkom domu, kontinuirano ili povremeno koriste kiseoničku podršku.

- Ono što mogu reći jeste da se ulažu maksimalni napori kako bi se pacijentima pružili sva neophodna zdravstvena pomoć. Formirani su timovi iz gotovo svih zdravstvenih ustanova sa područja BPK. Zbog nedostatka zdravstvenog kadra u Kantonalnoj bolnici Goražde, za rad u izolatoriju uključeno je i medicinsko osoblje iz domova zdravlja Goražde i Ustikolina kako bi bio moguć 24-satni nadzor nad oboljelima. Kisika za sada ima dovoljno, mada je enormna potrošnja, ali bih naglasila nedostatak kiseoničkih boca. Ljekari se za sada snalaze na razne načine – naglašava Bičo.

No, gorući problem i dalje je nedostatak medicinskog kadra, sa kojim se ovaj kanton susretao i prije izbijanja pandemije.

Prema riječima Bičo, BPK dugo je imao samo jednog pulmologa, anesteziologa, ginekologa, a infektologa, dodaje, nikada nisu ni imali.

- Sada je još gore stanje, jer smo u pandemiji ostali bez jedinog pulmologa koji je preminuo od posljedica COVID-19. Trenutna situacija je takva da postojeći medicinski kadar nekako uspjeva raditi te poslove uz konsultacije kolega specijalista iz drugih gradova ili kantona. Primjera radi, trenutno je za potrebe Kantonalne bolnice Goražde angažovan pulmolog iz Foče koji dolazi, a za potrebe Doma zdravlja pulmolog iz Sarajeva koji radi "na daljinu" na principu čitanja snimaka pluća i davanja preporuka za terapiju, dok sav ostali teret pada na ljekare koji rade u bolnici i domovima zdravlja. Prije svega, to se odnosi na specijalizante koji su povučeni sa specijalizacija i oni rade u turnusima u Covid-odjelu Kantonalne bolnice Goražde – dodaje Bičo.

Do sada je BPK dobio 100 AstraZeneca vakcina koje su bile namijenjene zdravstvenim radnicima te dijelu štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu.

Prošle sedmice u ovaj kanton otišle su još 84 doze Pfizer vakcina i sve su, kaže Bičo, potrošene za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

- Očekujemo isporuku još 250 doza AstraZeneca vakcina iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Dobro bi nam došlo još vakcina, ljudi su zainteresovani, raspituju se, čekaju na tu masovniju vakcinaciju jer nas ona jedino može spasiti od virusa.

Ističe da je situacija u Domu za stara i iznemogla lica, u kojem je prošle godine u augustu više od 80 posto štićenika bilo zaraženo, a pet ih je preminulo, za sada dobra.

- Iako u Domu ima novih štićenika, trenutno nijedna osoba nije zaražena. Dosta njih je vakcinisano, a provode se i sve mjere, prije svega higijensko-epidemiološki nadzor, što očigledno daje odlične rezultate – navela je Bičo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.