open-navfaktor-logo
search
Reforme u poljoprivredi
Bićo: Omogućiti poticaje ljudima koji žive u FBiH, a obrađuju zemlju u RS-u i obratno
U Federaciji Bosne i Hercegovine pretežno se proizvodi žito, a nedovoljno voće i povrće u kojima leži potencijal. Problem su i mala poljoprivredna gazdinstva, niska produktivnost u svim granama poljoprivredne proizvodnje, navedeno je u Programu ekonomskih reformi Federacije za period 2021-2023. godina, dokumentu Vlade Federacije BiH.
10.02.2021. u 22:04
get url
text

Navedeno je da prosječna veličina poljoprivrednog gazdinstva, odnosno, farme u Federaciji BiH iznosi oko 1,43 hektara, dok u Evropskoj uniji oko 16,1 hektara.

Ukazano je kako treba donijeti novi zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a što bi bio ključni uvjet za realizaciju reformskih mjera u ovoj oblasti.

Evidentirati obradive površine 

Zatražili smo komentar Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH.

- Problem je što mi u Bosni i Hercegovini, gledajući u globalu, ne proizvodimo ni 30 posto od potrebnog. Istina je da su mala gazdinstva, da su parcele usitnjene, ali opet radi niza zakona. Imate dosta površina koja se obrađuju, a kao takve nisu evidentirane. Razlog je što naš sistem ne poznaje da je meni neko dao neku livadu da je obrađujem. Mora postojati ugovor kojim bi se to dokazalo, a kako da ga potpiše onaj koji je u Americi, a meni dao parcelu da obrađujem? Puno je nedorečenosti - govori Bićo.

Osvrnuo se na poticaje poljoprivrednicima.

- Moram kazati da su puno bolji poticaji u Federaciji u odnosu na RS. To je evidentno posljednjih pet godina, otkako je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preuzeo Šemsudin Dedić. Ne da ga hvalim, ali zaista masa stvari se dovela u red. Mnogo toga je izvedeno na čistac jer je bilo poticaja ranije za što nije trebalo. Ali ako gledamo šire, u našoj zemlji su poticaji još mali u odnosu na druge zemlje - govori nam Bićo.

Naglašava da više treba ulagati u domaću proizvodnju.

Mi nismo nikome konkuretni 

- Treba podizati poticaje da bi nam pojeftinila proizvodnja. Jer sve dok su ovako mali poticaji, mi ćemo imati jako skupu proizvodnju u odnosu na konkurenciju iz Evropske unije. Imate primjer Njemačku koja izdvaja skoro pola svog budžeta za poticaje, tako da mi nismo nikome konkurentni. Hrvatska izdvaja na nivou godine milijardu svojih para i imaju pristup evropskim fondovima isto toliko. Kod nas treba promijeniti i zakone u pogledu da poticaje može ostvariti i onaj koji živi u FBiH, a ima zemlje u RS-u ili obratno. Imate ljude kojima je mjesto stanovanja na samoj entitetskoj granici, prijavljen je u FBiH, a obrađuje zemlju 100 metara dalje koja je u RS-u, i ne može ostvariti poticaj - ukazuje Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.