open-navfaktor-logo
search
Kako prezimiti u Sarajevu
Bičakčić: Zbog visokih cijena gas je postao luksuz i građanima su potrebne subvencije
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić 22. augusta u Sarajevu održat će sastanak s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih javnih preduzeća na kojem će se razgovarati o rješenima na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.
19.08.2022. u 07:50
get url
text
Gas

Planira se subvencioniranje cijene potrošačima gasa i nabavka alternativnih goriva, a to će se obaviti u režiji Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, dobavljača gasa Energoinvesta, distributera Sarajevogasa i Toplana Sarajevo.

Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE u razgovoru za Faktor, ističe da je Bosna i Hercegovina ovisna od Gasproma, te da je cijena ovog energenta krajnje neizvjesna iz više razloga.

- Za sada ti ugovori funkcioniraju, uz obećanja da će se kontinuitet i ostvariti, s tim da se cijene gasa mijenjaju u skladu sa cijenama na tržištu. U ovom trenutku je neizvjesno kolika će cijena gasa biti od oktobra i ko će sebi moći da priuštiti taj luksuz da osigura energiju iz gasa, koji je duplo skuplji u odnosu na 2021. godinu. Što znači da će i računi domaćinstvima biti duplo veći ukoliko se ne odrede subvencije za gas. Grijanje na gas bilo je i prije skupo i to je visoki standard i luksuz jer mnogi građani takvo grijanje nisu mogli sebi priuštiti. U svakom slučaju, BiH hitno treba razviti alternativni pravac osiguravanja gasom, a do tada pripremiti skladište za gas - naglašava Bičakčić.

Naš sagovornik tvrdi da će građani koji se griju na gas tražiti alternativna rješenja za zagrijavanje svojih kuća, ukoliko im cijena bude previsoka.

- Tehnički najjednostavnije je preći na grijanje na struju. Cijena struje za domaćinstva i male potrošače nije velika. Pitanje je do kada će biti trenutne cijene struje, jer će sigurno doći do poskupljenja i ovog energenta, tako da su građani u teškoj dilemi. Moraju se pripremiti za zimu, razmisliti kako uštedjeti energiju da se osigura što bolja energetska efikasnost u svojim kućama – kaže Bičakčić.

Po njegovom mišljenju dobro je da se raspravlja o subvencijama za gas, jer očekuju se nova povećanja cijena gasa.

- Od 1. oktobra Gasprom će najvjerovatnije odrediti nove cijene gasa. Međutim, možda i neće, s obzirom na to da je došlo do sniženja cijena na naftnom tržištu, da se cijene gasa neće podizati u oktobru. Ali, to ne može niko garantovati – kaže naš sagovornik.

Ukoliko bi došlo do prekida snabdijevanja gasom BiH preko Turskog toka, što se može desiti iz tehničkih ili političkih razloga, imali bi skoro nerješiv problem, upozorava Bičakčić i dodaje:

- BiH nema ni zaliha gasa, niti mogućnost transporta iz LNG terminala do sarajevskog gasovodnog sistema. U tom slučaju svi bi se potrošači gasa prebacili za grijanje na električnu energiju. BiH kroz termoelektrane može osigurati dovoljne količine struje, ali električna mreža u Sarajevu ne bi mogla izdržati ako dođe do enormnog prelaska zagrijavanja stanova na struju. Mnogo zgrada u Sarajevo ostalo bi bez struje – ističe Bičakčić.

Bičakčić ima i prijedlog za osiguranje dodatnih količina gasa.

- Možemo iskopirati sistem koji se radi u Srbiji, koja ima vlastito skladište gasa i uz to je zakupila u Mađarskoj dodatne rezerve gasa. Može i BiH izvršiti zakup gasa u nekom transportnom dijelu Turskog toka, recimo u Grčkoj, Bugarskoj ili Srbiji koja sada ima 50 posto osiguranih rezervi gasa, koje može aktivirati ukoliko dođe do prekida snabdijevanja gasa iz Turskog toka. BiH može cisternama do Sarajeva dobaviti komprimirani gas sa LNG terminala u hrvatskom Krku i ubaciti dopremljeni gas u sistem u Sarajevu. Možemo naručiti i manje postrojenje za proizvodnju hidrogena koji se ubacuje u gasni sistem i može do 20 posto zamjeniti prirodni gas u cjevovodu. To su sve tehničke opcije, koje su izvodljive – zaključuje predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.