open-navfaktor-logo
search
Šta je sa zakonom?
Biber: Predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju sjesti i razgovarati o minimalnoj plaći
Radna grupa sačinjena od predstavnika sindikata u FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH treba da razgovara o nacrtu zakona o minimalnoj plaći u FBiH koji je predložila Vlada Federacije BiH, tačnije Federalno ministarstvo finansija, rekao je za Faktor Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritorij Federacije BiH.
19.04.2022. u 07:25
get url
text
Novac

To je zaključak sa posljednje sjednice ESV-a koja je održana 13. aprila.

Ministarstvo finansija iznijelo svoj prijedlog 

Objašnjava kako je na toj sjednici trebalo da se govori o nacrtu zakona o minimalnoj plaći, ali nije jer, kako su konstatovali članovi ESV-a, Vlada FBiH nije na vrijeme poslala materijale predstavnicima sindikata i poslodavaca, a zbog čega je ova tačka skinuta sa dnevnog reda.

- Narednu sjednicu ESV-a bismo trebali imati najkasnije za dvije sedmice i do tada vam ne mogu ništa reći. Jeste od ranije uvjet federalnih parlamentaraca da se sa fiskalnim zakonima (zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak) u Parlamentu FBiH razmatra i zakon o minimalnoj plaći.

Federalno ministarstvo finansija je na posljednjoj sjednici ESV-a iznijelo svoj prijedlog minimalne plaće, ali ništa više vam ne mogu reći - kazao nam je Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera Federacije BiH.

Na nedavnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na dnevnom redu su se našle izmjene Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM. Sve tri tačke su skinute sa dnevnog reda i dato je u obavezu Vladi FBiH da utvrdi zakon o minimalnoj plaći, a koji će se prethodno dogovoriti na Ekonomsko-socijalnom vijeću.

VEZANI TEKST - O minimalnoj plaći na današnjoj sjednici ESV-a, na stolu nacrt Ministarstva finansija

Edhem Biber, predsjednik ESV za teritorij FBiH, kaže da se prije donošenja zakona o minimalnoj plaći mora izmijeniti nekoliko zakona.

"Prijedlog je 70 posto od prosječne plaće u FBiH" 

- Jedan od njih je Zakon o radu. Neophodno je stvoriti ambijent da taj zakon bude pravno valjan. Kada bi se usvojio samo zakon o minimalnoj plaći bez izmjene ostalih zakona, on ne bi proizvodio nikakvo pravno dejstvo i bio bi lako oboriv na Ustavnom sudu jer nisu ispoštovane procedure.

Što se tiče iznosa minimalne plaće koji je predložilo Federalno ministarstvo finansija, to je 70 posto od prosječne plaće u FBiH, u bruto iznosu. I zakon o minimalnoj plaći bi važio od 1. januara 2023. godine. Sada na snazi imamo Odluku Vlade FBiH o minimalnoj plaći, a koja iznosi 543 KM - govori Biber i dodaje:

- Poslodavci i sindikalci trebaju sjesti i razgovarati o minimalnoj plaći. Još nisam obaviješten kada bih trebao zakazati narednu sjednicu ESV-a o minimalnoj plaći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.