open-navfaktor-logo
search
Blokada
BHRT u totalnoj dubiozi, radnici idu u štrajk, novca nema, RTRS im duguje 54 miliona KM
Samostalni sindikat radnika BHRT-a sutra će održati protest upozorenja na prvom spratu RTV doma u Sarajevu.
14.12.2021. u 15:30
get url
text

Povod za protest je blokada računa BHRT-a čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica, navodi se u saopćenju Sindikata.

- Nije blokiran račun RTRS-a koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, za što postoje vjerodostojne isprave. Taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a gledateljima omogući kvalitetniji program - saopćeno je iz Sindikata.

Naglašavaju da ovo nije prvi put, a boje se ni posljednji put da se na ovakav način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a.

- Državne institucije su u blokadi, a kako se čini radi se na tome da se blokira i postojanje RTV Bosne i Hercegovine. Dok jedan dio poslanika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV takse, ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem aminuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije - dodali su.

Kažu da zbog nikada završenog postupka digitalizacije koji vodi Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH na čijem računu su odobrena i osigurana sredstva za digitalizaciju u iznosu od 34 miliona KM, radnici su došli u situaciju da odlukama RAK-a BiH gasimo glavne TV predajnike za reemitovanje signala BHT i FTV (Relejna stanica Vlašić – veći dio BiH direktno, Sarajevo – Hum, Mostar – Fortica, Tuzla – Ilinčica, Srebrenik – Lipik itd.) kao i još preko 140 TV repetitora koji se direktno ili indirektno napajaju prijemnim signalom sa pomenutih lokacija.

- Od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostat će bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet Javnog Servisa jer više nećemo biti u mogućnosti da signalom pokrijemo 95 posto teritorije BiH što smo po zakonu obavezni, a sami uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta - navode u saopćenju.

Posebno naglašavaju da su uposlenici BHRT-a od početka pandemije koronavirusa sve vrijeme radili i bili u službi građana BiH, iako im je na početku pandemije u martu 2020. godine umanjena plaća za 10 posto.

- I u takvim uvjetima izvršavamo svoje zadatke i program teče nesmetano, pratimo sve najvažnije događaje. Međutim, nama je iz mjeseca u mjesec upitna plaća koju smo itekako zaradili, izvještavajući sa protesta, sjednica parlamenata, stranačkih sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, kulturnih i sportskih događaja.

Kao dodatnu ilustraciju nudimo i nekoliko činjenica: Osnovica plate u BHRT-u je 234,75 KM i ima znatan broj uposlenika čija je mjesečna plaća 406 KM. BHRT u pojedinim pogonima koristi opremu staru i po 45 ili čak 50 godina, koja je dotrajala i hitno se mora mijenjati jer otkazuje i rizična je po radne procese i zdravlje uposlenika. Novca za to, naravno, nema. Novca nema ni za doprinose radnicima, za dnevnice za službeni put kako bi naše kamere pokrile teritorij cijele Bosne i Hercegovine. Nema ni za otkup medijskih prava, modernu HD opremu….itd… Zapravo ima, ali on ne stiže do Javnog servisa BiH - naveli su.

Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u koji već godinama upozorava sve nadležne na katastrofalnu finansijsku situaciju, niska primanja radnika i sve lošije uvjete rada, pozivaju sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

 - Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da urade sve što je u njihovoj moći kako bi domaće vlasti konačno počele rad na pitanju stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH, što je i jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u EU. Zahtjevamo od Menadžmenta da ozbiljnije pristupi sistematizaciji radnih mjesta, usklađivanju plaća i konačnom potpisivanju Kolektivnog ugovora. Radnici ove kuće ne smiju biti kolateralna šteta političkih igara, a gašenje Javnog servisa BiH ne smije biti opcija! - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.