Kako su saopćili, planirano je da govor predsjedavajućeg Komšića bude emitiran u okviru emisije BHT1 uživo.

- U realiziranju prijenosa preuziman je signal direktnog kanala agencije Associated press (AP), ali je nakon nekoliko minuta govor predsjedavajućeg Komšića prebačen na drugi kanal AP (pod nazivom “live choice kanal”), a u kanalu gdje je do tada emitirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Željka Komšića, planirana je press konferencija predsjednika SAD-a Josepha Bidena, što se dijelom moglo i vidjeti prije prekida prenosa u programu BHT1.

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo mogli nastaviti s prijenosom obraćanja - navode iz BHRT-a.

Dodaju da se kompletan snimak obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića može pogledati na web portalu BHRT-a, te da su snimak cjelokupnog obraćanja naknadno preuzeli sa portala UN-a.

- Ovom prilikom želimo naglasiti da ne postoji nijedan drugi razlog zbog čega bi u programu BHT1 bio prekinut prenos govora predsjedavajućeg Komšića sa Generalne skupštine UN-a. Svim gledateljima koji su u emisiji BHT 1 Uživo ostali uskraćeni za prenos cijelog obraćanja, dugujemo izvinjenje - navodi se u saopćenju.