open-navfaktor-logo
search
Žele zdravlje, mir i sreću
Bh. zvaničnici čestitali nastupajući Božić: Neka se praznična atmosfera iz domova prelije na cijelo društvo širom BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg praznika, katoličkog Božića, nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, svećenicima, biskupima i katolicima u BiH i svijetu, sa željom da ga provedu u zdravlju i sreći, s porodicom i prijateljima.
24.12.2021. u 15:58
get url
text

- Božić je prilika da se posjetimo velikih vrijednosti - humanosti, solidarnosti i tolerancije, te da pokažemo uzajamno uvažavanje i dostojanstvo - naglašava se u čestitki.

Ovaj veliki katolički blagdan, dodaje se, uči nas da poštujemo i njegujemo bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju i da ih prenosimo na mlađe generacije, kao što su ih naši preci prenosili na nas.

- Sa najljepšim željama za dobro zdravlje, mir i sreću, još jednom upućujem iskrene čestitke povodom Badnjaka i katoličkog Božića - stoji u čestitki Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Čestitku povodom Božića nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i katolicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori uputio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Vama, uzoriti kardinale Puljiću, kao i svim katolicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori upućujem srdačne čestitke povodom Božića. Želim da predstojeće praznike provedete u radosti i dobrom zdravlju zajedno sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama.

Božić je praznik koji nosi univerzalnu poruku vjere, nade i mira, te jačanja međuljudskih veza. Neka se duhovna i praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije na cijelo društvo širom Bosne i Hercegovine - navodi se u Džefrovićevoj čestitiki.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u čestitki upućenoj kardinalu Puljiću i svim vjernicima katolicima u BiH poručio je da je Božić praznik vjere, nade i ljubavi koji svojom porukom ujedinjuje ljude oko univerzalnih vrijednosti, međusobnog poštovanja i tolerancije.

Istaknuo je da su upravo zato ovi praznični dani prilika da se obnove veze i zajedništvo, da se prihvate međusobne razlike kao bogatstvo, i da se zajedničkim naporima, na temeljima razumijevanja i poštovanja, gradi bolja i sretnija budućnost.

- Od srca vam čestitam Božić, uz želje da ga dočekate i provedete u miru, zdravlju i sreći, s porodicama i prijateljima - napisao je Izetbegović u čestitki.

Čestoitku je uputio i Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Uzoriti gospodine kardinale Puljić, u ozračju naše najveće kršćanske svetkovine, kada slavimo neizmjernu Božju ljubav i radost, Vama lično, biskupima, svećenicima, časnim sestrama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini želim sretan i blagoslovljen blagdan Kristova rođenja.

Božić je vrijeme milosrđa, dobrote i praštanja. Na Božić, Bog se rođenjem svoga Sina nastanio među nama kako bi nas darovao svojom bezuvjetnom ljubavlju i spasio unatoč svim našim ovozemaljskim kušnjama i slabostima.

Stoga, neka svaki čovjek u Kristovom rođenju prepozna izvor snage i radosti suočavajući se sa životnim izazovima koje donosi svakodnevnica.

U danima najveće poslijeratne podjeljenosti i neizvjesnosti u našoj domovini Bosni i Hercegovini neka nam božićno svjetlo i istinski božićni mir donesu utjehu i nadu, probude u nama pouzdanje u Boga i potaknu da ohrabreni vjerom ojačamo zajedništvo naših naroda i da sjedinjeni u različitosti nastavimo graditi naše međuljudske odnose kroz pomirenje i praštanje, međusobnu solidarnost i uvažavanje.

Uz iskrene želje da božićna poruka mira i svjetlo vjere obasjaju našu nadu, Uzoriti upućujem Vam srdačne pozdrave i izraze osobitog poštovanja - kaže se u Čovićevoj čestitki.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija poželio je katolicima čestit Božić "uz želju da radost i nadu, koje nosi ovaj praznik, podijele s porodicama, prijateljima i komšijama".

- Vama, sveštenstvu, redovništvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini čestitam najradosniji hrišćanski praznik Božić i želim da ga provedete u miru, zdravlju i sreći - napisao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.