open-navfaktor-logo
search
Podrška
BH Telecom: Besplatan pristup internetu dobila 3.443 učenika
Pandemija korona virusa je u našoj zemlji i cijelom svijetu utjecala na odvijanje svakodnevnih aktivnosti građana.
29.04.2020. u 10:13
get url
text

Jedna od prvih mjera prevencije širenja epidemije i zaštite zdravlja koju su donijeli krizni štabovi je zatvaranje škola i organizovanje online nastavnog procesa.

S ciljem nesmetanog odvijanja online nastave, kompanija BH Telecom je odmah stavila na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a. Međutim, tokom realizacije online nastave uočeno je da veliki broj učenika nema pristup internetu ili potrebnu računarsku opremu.   

Kako bi se i ovim učenicima omogućilo praćenje online nastave, BH Telecom je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da dostave podatke o učenicima koji trenutno nemaju omogućen pristup internetu kako bi, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima i mrežnim kapacitetima, omogućio pristup online nastavi što većem broju učenika.

Pozivu su se odazvale 403 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine i iskazale potrebu za omogućavanje internet pristupa za 4397 učenika osnovnih škola i 645 učenika srednjih škola.

{$galerijaFotografija}

Tehničke službe BH Telecoma su, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite, do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a. Između ostalog, 130 Ultra start paketa za besplatni mobilni internet je dodijeljeno Edukativnom centru Nova Kasaba koji pohađaju djeca iz Konjević Polja i okolnih mjesta.

S obzirom na iskazane zahtjeve, u toku su priključenja i za ostale učenike te će i njima uskoro biti omogućeno praćenje online nastave, a u planu je podjela još 1000 Ultra start paketa za učenike osnovnih i srednjih škola. Brojne partnerske kompanije i organizacije su prepoznale značaj ove aktivnosti koju je realizirao BH Telecom i priključile su se kroz dodjelu tableta i laptopa učenicima širom Bosne i Hercegovine, a u skladu sa iskazanim potrebama škola.

Na ovaj način je, pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa od čega je kompanija Klika donirala 130 tableta, organizacija Save the Children 140 tableta, kompanija Comtrade 20 laptopa i Ministarstvo obrazovanja Repulike Turske 50 tableta. 

Aktivnost prijave i aktivacije fiksnog i mobilnog interneta odvija se posredstvom škola, a pozitivne reakcije učenika, nastavnog osoblja i roditelja će svakako biti dodatni poticaj da se učini sve da svakom učeniku bude omogućen pristup internetu i online nastavi. Pristup i korištenje interneta koji bude omogućen djeci kao rezultat ovog javnog poziva biće besplatan dok traje vanredna situacija izazvana korona virusom.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu kampanje "Ostanimo povezani. Sad više nego ikad" kojom BH Telecom želi pružiti podršku građanima kako bi im život u ovim vanrednim okolnostima učinio lakšim, saopćio je BH Telecom.

BH Telecom - 29. 4. 2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.