Četvrtak, 28.05.2020.
h

Bh. takmičari na Prvenstvu u plivanju za invalide: Selma Gušo osvojila bronzu

Selma Gušo, 26-godišnja predstavnica BiH na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u plivanju za osobe sa invaliditetom, napravila je čudo danas u Splitu osvojivši bronzanu medalju u kategoriji 50 metara prsno.

Bosna i Hercegovina prvi put u historiji plivanja za osobe sa invaliditetom ima svoje predstavnike na nekom zvaničnom takmičenju. Osim Selme Gušo, našu zemlju predstavljaju Damir Muratović i Ammar Kadrić, s trenerom Amelom Kapom.

-Imamo medalju!!! Pišemo historiju. Ljudi ovdje se ibrete, ne mogu vjerovati da smo to napravili. Ovo je ravno čudu – rekao je za Faktor ponosni trener.

Selma i Damir završili su takmičenje, a Ammar će se takmičiti sutra.

Na ovom takmičenju učestvuje više od 90 takmičara. Pored 14 hrvatskih klubova, tu su predstavnici BiH, Malezije, Srbije, Slovenije i Mađarske. 

Bh. takmičari u petak su prošli kategorizaciju, što je, govori Kapo, bio primarni cilj. O medaljama skoro da nisu ni razmišljali.

-Ma mi smo već svoj cilj ispunili jer sad imaju svoje kategorije i mogu u njima da plivaju – rekao nam je Kapo prije Selminog nastupa.

Objasnio je da kategorizaciju plivača, prema njihovim psiho-fizičkim sposobnostima, vrše osobe koje je licencirala Međunarodna plivačka federacija (doktori, fiziotarapeuti).

-Naprimjer, ne mogu plivati u istoj kategoriji osobe sa cerebralnom paralizom i osobe bez dijelova tijela, ili osobe sa Downovim sindromom i osobe koje su slijepe i slabovidne... tako da je bitno da plivač ima svoju kategoriju u kojoj može nastupati – kaže Kapo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh