open-navfaktor-logo
search
Uigravanje za EP
Bh. rukometaši otputovali za Crnu Goru: Prilika za mlade snage da se nametnu
Samo trebamo vjerovati u ono što radimo i treba izdržati da budemo zajedno tokom EP i vjerujem da možemo uzeti koji bod, rekao Vranješ
24.10.2019. u 12:11
get url
text

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je u Sarajevu počela prvi ciklus priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se u januaru naredne godine održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Nakon nekoliko obavljenih treninga izabranici selektora Bilala Šumana jutros su otputovali u Crnu Goru, gdje ih očekuje prijateljski dvomeč protiv domaće selekcije, koja se također priprema za EURO 2020, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prije okupljanja bilo nekoliko otkaza zbog povreda svi u bh. taboru, uključujući i selektora, ističu da je ovaj pripremni ciklus jako koristan i da je odlična stvar što će nekoliko mladih igrača osjetiti šta znači biti u državnom timu. 

Među reprezentativcima nakon dugo vremena bio je i Vladimir Vranješ, sjajni pivot mađarske Tatabanyje, koji zbog povrede nije bio u stanju da pomogne saigračima na putu do plasmana na EURO. No, ističe da je teška povreda ligamenata koljena, koja ga je jako dugo odvojila od terena, sada iza njega i da se raduje što je ponovo na pripremama bh. tima.

- Poslije dugo vremena lijepo je vidjeti saigrače. Što se tiče povrede dobro je za sada sve. Igrao sam sve utakmice u klubu i nadam se da neće više biti takvih problema - rekao je Vranješ i dodao:

- Malo je sedam dana, ali bolje išta nego ništa. Pokušat ćemo uigrati neke stvari. Imamo i te dvije prijateljska utakmice u Crnoj Gori kako bi selektor vidio na koga može da računa.

Vranješ iza sebe ima iskustvo igranja na Svjetskom prvenstvo, kada je BiH zaustavljena u prvom krugu nadmetanja u Kataru. Naravno, sada se raduje novoj reprezentativnoj epizodi u karijeri, nastupu na smotri najboljih evropskih timova i velikom izazovu - duelima sa vicešampionom svijeta i domaćinom Norveškom, te sa najboljom svjetskom selekcijom u posljednje dvije decenije Francuskom.

- Mi smo autsajderi u toj grupi. Ali, to je sport sve se može desiti. To je jedan dan, nama dobar, njima loš i uvijek u sportu postoje iznenađenja. Ići ćemo od utakmice do utakmice, spremit ćemo se tih, koliko budemo imali desetak dana prije početka Evropskog prvenstva. Ići ćemo mentalno spremni tamo, nadam se i fizički da ćemo imati vremena da se dobro spremimo i što se kaže potučemo se u sportskom smislu. Uglavnom daćemo svoj maksimum, kao i svaki put kada igramo za reprezentaciju - rekao je za Anadolu Agency (AA) 30-godišnji Vranješ i dodao:

- To je sport, a u sportu postoje iznenađenja. Samo trebamo vjerovati u ono što radimo i treba izdržati da budemo zajedno tokom Evropskog prvenstva i vjerujem da možemo uzeti koji bod.

{$galerijaFotografija}

Bh. tim će u Crnoj Gori, kao i mnogo puta do sada, predvoditi 36-godišnji kapiten Mirsad Terzić, lijevi bek mađarskog Veszprema i jedan od najboljih odbrambenih igrača Evrope.

- Nismo mogli mnogo toga uraditi, jer smo imali tri treninga sveukupno. Neki igrači nedostaju, ali možda i najveći dobitak je što ima mladih igrača, koji su dobili priliku da osjete okupljanje reprezentacije. Stvarno poštujem te odluke selektora da svaki put pozove mlade igrače iz naše lige. Što se tiče utakmica, mislim da rezultat nije toliko bitan, koliko je bitno da uhvatimo neki kontinuitet dobre igre. Da pokušamo izvući maksimum iz ove sedmice. Nadam se da niko neće imati nikakvih povreda, jer već smo oštećeni za par igrača, sezona je u jeku. Mnogo je utakmica, mnogo povreda, tako da se nadam da će ova sedmica dobro završiti - ističe Terzić za Anadolu Agency (AA).

S obzirom da kroz nastupe na najvišem nivou evropskog rukometa s Veszpremom ima prilike igrati protiv najvećih imena današnjeg rukometa, Terzić je svjestan da je pred njim i saigračima težak posao na EURO 2020.

- Nismo baš imali sreće što se tiče žrijeba grupa. Međutim, kada dođeš na Evropsko prvenstvo, koje je jače od svjetskog, tu nema nekih kalkulacija sa svima moraš igrati maksimalno. Idemo na Evropsko prvenstvo, svi smo ispunili neke svoje dugogodišnje želje, ali nećemo otići tamo sa bijelom zastavom i time što smo fizički tamo. Pokušat ćemo u decembru odraditi dobre pripreme kako bi fizički mogli parirati tim reprezentacijama, jer oni su prvenstveno fizički spremniji od svih ostalih, a onda ćemo vidjeti - priča kapiten BiH.

Terzić smatra da su on i saigrači iz reprezentacija internacionalno iskustvo skupljali uglavnom u klubovima, ali po njemu to nije isto, jer sudije na najvišem nivou malu zemlju kao što je BiH drugačije gledaju nego rukometne velesile

- Iskustva nemamo, ali vidjet ćemo kako će se svi ponašati prema nama i koliko ćemo biti u istom košu sa ostalima. Ali, tu smo gdje jesmo zbog samih nas i nadam se da ćemo to poboljšati u budućnosti - optimista je Terzić.  

Bh. rukometaši prvi duel sa Crnogorcima odigrati 25. oktobra u Tivtu, a drugi dan kasnije na Cetinju. Nakon mini ciklusa priprema i dvomeča sa Crnom Gorom, selektor Šuman finalni dio priprema planirao je za kraj decembra. Tačnije bh. tim bi se trebao okupiti u periodu između 22. i 24. decembra, te do Evropskog prvenstva odigrati dvije prijateljske utakmice sa Hrvatskom u Poreču, a postoji mogućnost duela sa Bahreinom i Kuvajtom u Sarajevu.

Na Evropskom prvenstvu, koje će se održati od 9. do 26. januara 2020. godine, BiH će igrati u Trondheimu u grupi D sa domaćinom Norveškom, Francuskom i Portugalom. Crna Gora će imati također težak posao u grupi A, koju će ugostiti Graz, a u kojoj su još Hrvatska, Srbija i Bjelorusija.
 

Rukometna reprezentacija BiH - odlazak u Crnu Goru - 24.10.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.