open-navfaktor-logo
search
Skupština
BH rukomet (ne)će biti suspendovan?
Vanredna skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine bit će održana 26. augusta u Sarajevu i tada bi trebalo da bude razriješeno staro i izabrano novo rukovodstvo koje će pokušati da riješi nagomilane probleme u ovom sportu.
16.08.2018. u 18:39
get url
text

Zaključak je to drugog sastanka rukometnih radnika iz RS i Federacije BiH koji je održan u Doboju, piše Glas Srpske. Predsjedničke i direktorske funkcije uglavnom su primamljive, međutim, tako nije slučaj ovog puta pa i dalje, bar prema tvrdnjama učesnika sastanka, nema ni naznake ko bi mogao da bude prvi među jednakim.

Ipak, složili su se u ocjeni da je napravljen veliki korak naprijed, jer je praktično dogovoreno da se osnuju dva udruženja, jedno koje će voditi Premijer ligu i Kup BiH, dok će drugo imati zadatak da organizuje nastupe svih reprezentacija. Oba udruženja radit će pod okriljem RSBiH i bit će privremeni organi dok se ne steknu uslovi da savez nastavi sa radom.

- Ono što je najbitnije jeste da smo imali pomoć pravne službe koju smo angažovali za regulisanje i stvaranje pravnih okvira koji bi omogućili nesmetana takmičenja u okviru RSBiH. Želimo da stvorimo uvjete za takmičenje reprezentacije u predstojećim kvalifikacionim ciklusima i, naravno, ostvarimo potpunu deblokadu rada RSBiH, odnosno, ulazak u proces za dobijanje novog poreskog broja - pojasnio je Vojislav Rađa, član Upravnog odbora RSBiH.

Evropska rukometna federacija (EHF) je zaprijetila suspenzijom klubova i reprezentacije ukoliko nagomilani problemi ne budu riješeni do 20. augusta. Kako je Skupština zakazana šest dana kasnije, jasno je da do tog datuma, bar na papiru neće biti ispunjeni njihovi zahtjevi.

- Poslat ćemo dva ista pisma u EHF, jedno ispred RSRS, a drugo ispred RSFBiH, u kojem ćemo ih do detalja upoznati sa situacijom, odnosno sa onim šta smo preduzeli. Pismo ne možemo da pošaljemo ispred RSBiH, jer su dosadašnji čelnici privatizovali Savez, kršeći niz propisa, radeći iz stanova i slično. Vjerujem da ćemo u EHF-u naći partnera sa kojim ćemo prevazići haotičnu situaciju. Nadam se da ćemo dobiti podršku Ministarstva civilnih poslova i Olimpijskog komiteta - rekao je predsjednik RSRS Marinko Umičević

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.