open-navfaktor-logo
search
Praznik filma
Bh. premijerom filma "Južni vetar" otvoren sedmi Tuzla film festival
Zahvaljujući ovom festivalu, na prostoru Tuzlanskog kantona i ovog dijela Bosne i Hercegovine počela se kreirati filmska industrija
12.10.2018. u 21:53
get url
text

{$galerijaFotografija}

Bh. premijernim prikazivanjem srbijanskog filma "Južni vetar" Miloša Avramovića večeras je u Tuzli otvoren sedmi Tuzla film festival (TFF), festival južnoslavenskog filma, tokom čijeg osmodnevnog trajanja je najavljeno 120 projekcija u šest kategorija, javlja Anadolu Agency (AA).

Miodrag Radonjić, koji glumi u "Južnom vetru", akcionom trileru u kojem ima elemenata komedije i melodrame, smatra da su festivali poput TFF-a važni za kulturnu saradnju i povezivanje regiona.

- Primijetio sam da se u posljednje vrijeme otvaraju festivali i u manjim mjestima, što je bitno za publiku koja, govorim za Srbiju, nema mnogo mogućnosti. Vjerujem da je slično i ovdje, a ovaj događaj je praznik filma - rekao je Radonjić

Zahvaljujući ovom festivalu, na prostoru Tuzlanskog kantona i ovog dijela Bosne i Hercegovine počela se kreirati filmska industrija.

- Sve se dešava na prostoru gdje film skoro nikada nije postojao, a ovdje sada ne samo da dolaze etablirani glumci, filmovi 'A' kategorije i filmovi iz cijele Evrope, nego dolaze i ljudi koji žele da snimaju ovdje. U saradnji s našim Univerzitetom u Tuzli i Akademijom dramskih umjetnosti mislim da ćemo konačno dobiti i jednog filmskog redatelja za dugometražni igrani film, koji ovdje nikada nije snimljen - izjavio je Boris Balta, direktor TFF-a.

Festival ima veliki značaj za grad Tuzlu i u turističkom i ekonomskom smislu jer se očekuje da će biti ostvareno oko 200 noćenja, što je prilična cifra za ovaj grad u vansezonskom periodu.

Također, prema kvaliteti filmova, filmskih radionica i pratećih sadržaja, festival je svrstan među značajnije na Balkanu.

- To nije naša procjena, nego su drugi ocijenili da smo ušli među deset filmskih festivala na Balkanu, što je jedna fantastična stvar, koju smo uradili relativno brzo u gradu koji nije imao skoro nikakav dodir s filmom - naveo je Balta.

Među gostima koji su se prošetali crvenim tepihom bio je i Slaven Knezović, prošlogodišnji dobitnik Zlatne tuzlanske vile za produkciju svog filma "Mrtve ribe". On je naveo da mu je vrlo poznato koliko se truda i napora ulaže u organizaciju filmskih festivala jer i on već 12 godina organizuje Mostar film festival.

- Drago mi je da TFF ustrajava jer uspješno surađujemo i prolazimo kroz iste stvari. Balta se bori da svojim Tuzlacima dovede dobre filmove, ja se borim za to u Mostaru i nastavit ćemo donositi filmske radosti svojim sugrađanima. Nadam se da će ova dva festivala postati dvije veoma važne kulturne manifestacije za Bosnu i Hercegovinu - rekao je Knezović.

Ljubitelji filmske umjetnosti narednih dana bit će u prilici pogledati filmove u šest kategorija, a sve projekcije će se realizovati u Narodnom pozorištu Tuzla.

TFF, premijera "Južnog vetra" 12.120.2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.