open-navfaktor-logo
search
Pohvale EU i SAD-a
Bh. političke stranke, izuzev SNSD-a, pokazale zrelost usvajanjem izmjena ZKP-a
Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU i od suštinskog je značaja za mogućnost institucija odgovornih za vladavinu prava da provode osjetljive istrage 
17.09.2018. u 18:24
get url
text

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini pozdravila je usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku.

- Snažno pozdravljamo današnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku (ZKP) u Zastupničkom domu BiH, koji je u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima. 

U vrijeme kada je izborna kampanja u punom zamahu, Zastupnički dom je uspio zakazati hitnu sjednicu i osigurati kvorum. Sve prisutne političke stranke pokazale su političku zrelost i učinile pravu stvar time što su na današnjoj sjednici glasale za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU i od suštinskog je značaja za mogućnost institucija odgovornih za vladavinu prava da provode osjetljive istrage i sarađuju sa međunarodnim agencijama za provedbu zakona - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Čestitke na današnjem usvajanju izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku uputili su u zajedničkoj izjavi i OHR i Ambasada SAD-a u BiH.

- OHR i Ambasada SAD-a čestitaju Zastupničkom domu BiH na današnjem usvajanju izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koje će omogućiti BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji, u skladu s međunarodnim standardima. Izmjene i dopune su jednoglasno usvojili svi članovi Zastupničkog doma koji su prisustvovali sjednici.

HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SBB, DF, DNS, NDP, SDS, Nezavisni blok i BPS danas su stavili sigurnost zemlje iznad stranačke politike, istodobno pokazavši da zajednički trud i konstruktivni dijalog mogu rezultirati kompromisom prihvatljivim za sve i u interesu svih građana, bez obzira na nacionalnost. Nažalost, SNSD i njegovi zvaničnici nisu prisustvovali današnjoj sjednici Zastupničkog doma i time su pokazali da vladavina prava i borba protiv korupcije nisu među prioritetima njihove stranke – navodi se u zajedničkoj izjavi OHR-a i Ambasade SAD-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.