open-navfaktor-logo
search
Ne biraju riječi
Bh. političari zbog govora mržnje platili 94.000 maraka kazni
Do Općih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je nešto više od dva mjeseca. Kao i u svakoj izbornoj godini, predstavnici stranaka i politički kandidati ne libe se žestoko verbalno udarati po svojim protivnicima kako bi ih diskreditovali, a pri tome nerijetko ne biraju riječi...
31.07.2018. u 12:04
get url
text

Govor mržnje sankcionisan je kako krivičnim zakonima, tako i Izbornim zakonom BiH koji vrlo precizno definiše pitanje kažnjavanja zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Od 2004. godine do danas, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je zbog govora mržnje, odnosno jezika koji bi mogao podstaći na nasilje, kaznila političke kandidate i stranke sa ukupno 94.000 maraka.

Pjesme koje "izazivaju strah" i poređenja s Karadžićem 

- Za širenje govora mržnje CIK ima ovlaštenja da izrekne sljedeće sankcije: novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, uklanjanje imena kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu te poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata. Članom 7.3 Izbornog zakona BiH je propisano da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno pored ostalog i koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati. Navedena norma se odnosi na period izborne kampanje koja počinje 30 dana prije dana izbora – pojašnjavaju iz Centralne izborne komisije.

Prvi je, sada već davne 2004. godine, kažnjen Ljubiša Kragulj iz SDS-a, kojem je Izborno vijeće za prigovore i žalbe poništilo kandidaturu za gradonačelnika Banje Luke i izreklo novčanu kaznu od 10.000 KM. Kragulj je kažnjen jer je javno pozivao na linč pojedinih novinara i medija.

Dvije godine kasnije, Srpska radikalna stranka (SRS) na predizbornom skupu u Tesliću preko megafona je puštala pjesme za koje je CIK utvrdio da "mogu izazvati strah". Šešeljeve pristalice je njihov muzički (ne)ukus koštao također 10.000 maraka.

Ista novčana kazna, uz poništenje kandidature, stigla je Vinka Perića 2008. godine. Perić, koji je te godine bio kandidat Srpske napredne stranke za odbornika u Skupštini općine Bosanska Gradiška, na svojoj privatnoj RTV VIKOM puštao je spotove "koji mogu izazvati mržnju".

U izbornoj kampanji 2010. godine "stradalnik" je bio uvijek rječiti Mirnes Ajanović iz BOSS-a. Te godine je Ajanović, gostujući u emisiji "Odgovorite ljudima" Federalne televizije, uporedio bivšeg predsjednika Naše stranke Bojana Bajića sa Radovanom Karadžićem.

- Kako vas nije sramota tražiti glas od Bošnjaka na takav način, monstruozno, gore od Karadžića, pozivati na nestanak jednog naroda - rekao je u emisiji Ajanović.

Zatim je, upustivši se u raspravu sa voditeljem i Bajićem, Ajanović ponovio kako "ni Dodik nije ovakav", te zaključio: "Ja mislim da ste vi gori nego Radovan Karadžić!"

 - Ja mislim da je on lud - uspio je jedino promucati Bajić nakon ove Mirnesove TV eskapade.

Na koncu je Bajić ipak dobio određenu satisfakciju zbog uvreda koje su mu upućene - CIK je kaznio Mirnesa Ajanovića i njegovu političku stranku sa ukupno 10.000 KM zbog korištenja "jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje".

Tokom kampanje za lokalne izbore 2012. godine sa hiljadu maraka kažnjen je Pero Barbarić, dok je njegova stranka HKDU morala platiti novčanu sankciju od 3.000 KM. Barbarić je kažnjen zbog fotografije koju je CIK-u dostavila agencija SENSE, a na kojoj pozira odjeven u vojničku uniformu sa tekstom "Postrojba posebne namjene GAVRANI", slikom crnog gavrana i šahovnicom u sredini amblema. U lijevom uglu fotografije stajao je ispisan tekst: "Uz Brotnjo i u ratu i u miru". Te godine kazne su ponovo morali platiti i Šešeljevi radikali, i to zbog Vojina Pavlovića koji je na predizbornom skupu SRS-a pozivao pristalice da, ukoliko njihov kandidat za načelnika ne pobijedi na izborima, silom 8. oktobra uklone izabranog načelnika. CIK je SRS-u izrekao kaznu u iznosu od 10.000 KM, a ime Vojina Pavlovića je uklonjeno sa liste i kažnjen je sa 5.000 maraka.

Godina 2014. bila je svijetli primjer kada su u pitanju predizborne kampanje - te godine, naime, nije bilo kazni za govor mržnje. No, zato su bh. političari sve nadoknadili dvije godine kasnije u kampanji uoči lokalnih izbora, za koju su analitičari ocijenili da je bila definitivno "najprljavija" poslijeratna izborna kampanja u BiH.

Ratoborni Halilović i "neprimjereno ponašanje" u Stocu

Prema odluci CIK-a, Sefer Halilović (BPS) je 2016. godine na predizbornom skupu u sarajevskoj općini Novi Grad koristio jezik mržnje. CIK ga je najprije kaznio sa 5.000 KM, a nakon što se Halilović žalio Sudu BiH, koji je djelomično uvažio njegovu žalbu, visina kazne je preinačena na 1.000 maraka. Halilović je te godine izazvao pravu buru i u medijima u regionu, posebno u Srbiji, nakon prijetnje novim "belajem" u BiH ukoliko Republika Srpska održi referendum o tzv. danu RS-a.

Sa 3.000 KM kažnjena je prije dvije godine stranka Ujedinjena Srpska, čiji je predsjednik Nenad Stevandić, po ocjeni CIK-a, u emisiji "Kontekst" na Al Jazeeri koristio jezik mržnje. Sa 6.000 maraka kažnjena je Srpska napredna stranka nakon što je već spomenuti Vojin Pavlović, kojem sankcije CIK-a nisu strane, kao gost na predizbornom skupu te stranke u Bratuncu vrijeđao Aleksandru Pandurević.

Burno je prije dvije godine bilo i u Stocu, kada je nekoliko kandidata kažnjeno zbog "neprimjerenog ponašanja" na dan izbora. Salmira Kaplana, Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića CIK je kaznio sa po 5.000 KM i uklonio njihova imena sa kandidatskih lista, a novčane sankcije izrečene su i političkim subjektima "Za bolji Stolac" i "Inicijativa za Stolac".

A ako je suditi prema "zapaljivoj" retorici naših političara koja se sve više zahuktava posljednjih mjeseci, ni predstojeća predizborna kampanja, koja zvanično počinje 7. septembra, sasvim sigurno neće proći bez uvreda, nacionalističkih divljanja, prijetnji novim ratovima i raspadom države i tome slično. Za nadati se jedino da su naši političari nešto naučili iz sankcija koje je Centralna izborna komisija izrekla prethodnih godina, pa ako već ne mare pretjerano za širenje mržnje niti za novčane kazne, barem da imaju na umu da ih takvi "ispadi" mogu koštati kandidature na izborima.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.