open-navfaktor-logo
search
Traže izvinjenje
BH novinari: Javni protest Zlatku Kraviću zbog pritiska na novinara Klixa
Tokom intervjua direktor Opće bolnice pozvao policiju s namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija
11.09.2019. u 16:51
get url
text

Upravni odbor Udruženja BH novinari  uputio je javni protest  dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice "Prim dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe,  rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019. godine – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.  

U saopćenju se navodi da je tokom intervjua direktor Kravić pozvao policiju s namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi s informacijama objavljenim na portalu Klix.

UO BH novinara smatra nedopustivim postupak Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja.

- U suprotnosti je s medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o "curenju" informacija iz ove zdravstvene ustanove - navodi se u saopćenju.    

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mušinoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi s pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim  slobodama općenito.

- Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima  slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od strane svih institucija i pojedinaca u ovoj državi,  uključujući i direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu – navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.