open-navfaktor-logo
search
Migranti
Bh. ministarstvo: Nismo nadležni za migrante dok ne dobiju status izbjeglice
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice od 2000. godine osigurava smještaj, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje te rad pod istim uvjetima kakve imaju i državljani BiH i to za 33 osobe kojima je još 2000. godine priznat izbjeglički status
Jasmin Bojić
01.11.2018. u 15:06
get url
text

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH navode da nemaju nadležnosti u pogledu kontrole ulaska, kretanja, smještaja, zbrinjavanja ili zdravstvene i socijalne zaštite migranata, odnosno osoba koje izraze namjeru ili podnesu zahtjev za azil u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaju da je sve navedeno u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH.

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je nadležno za brigu o stranim državljanima kojima Ministarstvo sigurnosti BiH prizna izbjeglički status ili supsidijarnu zaštitu. Ministarstvo sigurnosti BiH od kako je počeo povećan priliv migranata u našu zemlju nijednom migrantu nije priznao izbjeglički status. U ovoj godini je za 14 stranih državljana odobrena supsidijarna zaštita, od kojih se samo jedna osoba može dovesti u vezu sa migrantima. Riječ je o djetetu iz Sirije koje je smješteno u Dom za nezbrinutu djecu u Mostaru i za čiji boravak troškove snosi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice - ističu iz ministarstva.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice od 2000. godine osigurava smještaj, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje te rad pod istim uvjetima kakve imaju i državljani BiH i to za 33 osobe kojima je još 2000. godine priznat izbjeglički status, među kojima je najviše porodica sa područja Kosova, odnosno Srbije, Makedonije, Moldavije i Crne Gore. Ove osobe žive u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara.

- Na osnovu zaključka Vijeća ministara BiH kojim je naloženo da se svi raspoloživi kapaciteti države stave na raspolaganje za osiguranje dodatnih smještajnih kapaciteta za migranate, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je ponudilo slobodne kapacitete u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac. Na osnovu Protokola o saradnji između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva sigurnosti u Salakovcu danas boravi 254 migranta, odnosno osjetljivih kategorija – prvenstveno porodica sa djecom, koje nemaju priznat status izbjeglice nego su izrazile namjeru ili podnijele zahtjev za azil u BiH - navode iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ističe se da je postupanje po tim zahtjevima u nadležnosti Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti.

Centar Salakovac kojim upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uz značajnu pomoć domaćih i međunarodnih partnera, pozitivan je primjer načina funkcioniranja prihvatnog centra u kojem je pored uvjetnog smještaja i ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija djece, neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika, osigurani prevodioci, kreiran je kutak za djecu...

-Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izvještava o poštivanju ljudskih prava u našoj zemlji po međunarodnim konvencijama na čiju primjenu se naša zemlja obavezala, a koje tretiraju i pitanja položaja i zaštite migranata, a naročito najugroženije kategorije – djece - naglašavaju iz ministarstva i dodaju:

"U tom kontekstu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice prati aktivnosti nadležnih organa koje poduzimaju u postupanju sa migrantima. Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima kako bi imalo uvid u način osiguravanja humanitarnih potreba za najranjivije kategorije migranata u skladu sa međunarodnim standardima poštivanja ljudskih prava. Sa tim ciljem predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice učestvuju i u radu Koordinacionog odbora za pitanje migranata i Operativnog štaba za pitanja migracija odakle se odlukom Vijeća ministara BiH koordiniraju aktivnosti sa državnog nivoa u vezi za povećanim prilivom migranata u našu zemlju".

Ističu da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice posebno prati primjenu Konvencije o pravima djeteta od strane svih institucija i na svim nivoima vlasti u BiH te će i ubuduće inicirati aktivnosti koje će omogućiti poštivanje ljudskih prava, prvenstveno djece migranata, u saradnji sa UNICEF-om, IOM-om, UNHCR-om, Crvenim krstom/križom, kao i organizacijama BHWI, Save the Children i drugim partnerima.

Također, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice podržava rad institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH na izradi specijalnog izvještaja koji treba da detektuje ključne probleme u pogledu ostvarivanja prava migranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.