open-navfaktor-logo
search
Mlade nade
Bh. juniori sanjaju EURO: Golobradi mladići sa seniorskim iskustvom
Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima šansu da prvi put zaigra na Evropskom prvenstvu.
24.03.2022. u 20:08
get url
text

Zadatak jeste težak jer samo najbolja ekipa iz grupe u kojoj su pored BiH još Francuska, Švedska i Češka ide na smotru najboljih evropskih timova do 19 godina.

Izabranici Ivice Barbarića dobro su počeli elitni turnir u Francuskoj. BiH je u prvom kolu savladala Češku rezultatom 1:0.

Česi su bili favorit na papiru, a na terenu presudio im je Eldar Mehmedović golom u 60. minuti.

Reprezentacija BiH u 2. kolu igra protiv Švedske (26. marta), a u trećem s Francuskom (29. marta).

VEZANI TEKST - Juniorska reprezentacija BiH upisala minimalnu pobjedu protiv Češke
 

Aktuelna juniorska selekcija BiH izuzetno je talentovana i ne bi bilo čudo da u budućnosti iznjedri fudbalera koji će nositi dres Zmajeva, što je i zadatak omladinskih selekcija.

Mnogi članovi juniorskog tima već imaju profesionalne ugovore i značajnu minutažu u seniorskom fudbalu.

Mustafa Šukilović uživa povjerenje Husrefa Musemića i ove sezone je za Tuzla City upisao 18 nastupa u svim takmičenjima. Šukilović pokriva stopersku poziciju.

Osim Šukilovića, jako bitno seniorsko iskustvo vrijedno skupljaju Tarik Kapetanović i Eldar Mehmedović iz Slobode.

Također, na Envera Kulašina ozbiljno računaju u Borcu, gdje je već ove sezone skupio 16 nastupa, dok napadač Admir Bristrić, koga neki porede i sa Edinom Džekom, skuplja minutažu u HNL-u gdje nastupa za Hrvatski Dragovoljac.

VEZANI TEKST - Majstorija: Makazice Zmajića u trijumfu juniora Hajduka protiv Osijeka
 

Filip Čuić važna je karika juniorskog tima BiH. Napadač koji obećava ima ugovor s Hajdukom i trenutno nastupa za juniorsku selekciju tima s Poljuda. U 24 ovosezonska susreta dao je 18 golova, a za juniorsku reprezentaciju BiH u šest utakmica pogađao je pet puta.

Sarajevo u ovoj juniorskoj generaciji ima trojicu fudbalera. To su golman Muhamed Šahinović, član akademije kluba, veznjaci Tarik Ramić, sa ukupno 17 utakmica za prvi tim ove sezone, i Muhamed Buljubašić, 17-godišnjak koji igra za juniorsku selekciju Bordo tima.

Barbarić iz Željezničara računa na Amara Musića. Riječ je o sinu bivšeg bh. reprezentativca Vedina Musića.

Kada su u pitanju bh. klubovi, pozive su dobili i Božo Prusina (Široki Brijeg) i Matej Šakota (Zrinjski).

VEZANI TEKST - Fudbaler Zrinjskog prelazi u Dinamo, Mostarcima 200.000 eura
 

Kapiten juniorske selekcije je Petar Sučić. Ponikao je u bugojanskoj Iskri, zatim prešao u Zrinjski, a početkom ove godine u Dinamo. Trenutno se kali u drugom timu zagrebačkog kluba koji se takmiči u drugom rangu hrvatskog fudbala. Odigrao je četiri meča. Iz kluba s Maksimira dolazi i Anes Krdžalić, član juniorskog tima Modrih.

Teslićanin Aleksandar Kahvić također posjeduje značajan potencijal. Član je omladinske selekcije Crvene zvezde i čeka svoju šansu u timu Dejana Stankovića. Visok je 192 centimetra, a prošle godine našao se u izboru britanskog Guardiana među 60 najboljih mladih igrača na svijetu.

Juniorsku selekciju BiH čine i fudbaleri koji karijeru bruse u Njemačkoj i Italiji.

Tarik Muharemović član je Juventusa, a nastupa za drugi tim giganta iz Torina. Igra na poziciji stopera, a u Italiju je došao iz austrijskog Wolfsbergera. S obzirom na to da je Muharemović rođen u Ljubljani, Slovenci su se nadali kako će ovaj mladić odabati njihovu reprezentaciju, ali on se ipak odlučio predstavljati BiH.

Iz Njemačke stižu Jasin Jušić (Chemnitzer), Mladen Cvjetinović (Viktoria Berlin) i Rijad Smajić (Koln).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.