Sudija Stanko Blagić je naveo da je Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva BiH i odbrana svih optuženih, nalazeći da postoji dovoljno dokaza za krivicu optuženih. Dodao je da je Sud tokom donošenja presude cijenio otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Sudija Blagić je tokom izricanja presude kazao da se optuženi Goran Milošević, Svetozar Kašiković i Vladislav Pravica osuđuju na po godinu uvjetne kazne zatvora, uz sporedne novčane kazne u rasponu od 4.000 do 6.000 konvertibilnih maraka (KM).

Oni se terete u svojstvu policijskih službenika Granične policije BiH zbog udruživanja radi počinjenja krivičnih djela, primanja poklona i drugih oblika koristi, krijumčarenja te nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Optuženi Milorad Rogač i Darko Đurica osuđeni su na po godinu uvjetne kazne zatvora, uz sporedne novčane kazne od po 3.000 KM, a kako je rekao sudija Blagić, terete se za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, davanje poklona i drugih oblika koristi, krijumčarenje te nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Zoran Rogač, Goran Svorcan i Aleksandar Milinić su osuđeni zbog udruživanja radi počinjenja krivičnih djela, krijumčarenja te nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, uz sporedne novčane kazne u rasponu od 1.000 do 3.000 maraka.

Sud BiH je u novembru prošle godine potvrdio optužnicu protiv osmorice optuženih, koji se terete da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela "krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi", odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH, piše Birn.