open-navfaktor-logo
search
Aplikacije
Bh. građani lakše i sigurnije do informacija sa međunarodnog tržišta rada
Ovo je jedna izuzetno dobra informacijska platforma, koja omogućava migrantima i drugim građanima, da dobiju informacije iz oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne sigurnosti i zdravstva, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH
04.10.2018. u 12:59
get url
text

Predstavnicima Agencije za rad i zapošljavanje BiH danas je predstavljena informacijska platforma Dunavskog regiona za ekonomske integracije migranata (DRIM projekat) – “Dunavski kompas“, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prema riječima Muamera Bandića, direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH riječ je o veoma interesantnoj aplikaciji, zahvaljujući kojoj će u budućnosti bh. građani lakše, brže i sigurnije dolaziti do informacija sa međunarodnog tržišta rada.

Aplikacija će, prema Bandićevim, riječima u narednom periodu biti objavljena na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

-Ovo je jedna izuzetno dobra informacijska platforma, koja omogućava migrantima i drugim građanima, da dobiju informacije iz oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne sigurnosti i zdravstva. Dakle, veoma dobra mogućnost da svi oni, koje zanima stanje na tržištu mogu dobiti informacije na jednom mjestu i to na pet različitih jezika u državama, koje obuhvata platforma - kazao je Bandić.

On je istakao da će ova aplikacija biti objavljena na njihovoj web stranici.

-Preduzet ćemo sve mjere da putem medija obavijestimo migrante - istakao je Bandić.

Muamer Bandić

Bandić je istakao da se radi o aplikaciji koja ranije nije bila dostupna u BiH te da je vrlo zanimljivo da svi bh. građani koji su zainteresovani za radu osam evropskih država imaju mogućnost da ne budu prevareni, kao što se do sada dešavalo.

-Na temelju ove platforme mogu doći do informacija koje su im zanimljive, a također je interesantno da naši poslodavci koji su zainteresovani za obavljanje djelatnosti na međunarodnom tržištu mogu dobiti sve informacije, zahvaljujući kojima bi mogli preduzeti neke aktivnosti - naglašava Bandić.

Sanja Cukutkrilić iz Naučnoistraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, koji je vodeći partner u projektu DRIM, kazala je da se radi o informacijskog platformi koja je namijenjena širokom spektru ljudi i nije napravljena samo za migrante.

-Platforma koja je dostupna na stranici danubecompass.org napravljena je za osam država u kojima imamo i partnere. To su: Austrija, Hrvatska, Češka, Slovačka, Njemačka, Srbija, Mađarska i Slovenija. U tim državama platforma je dostupna na pet jezika. U svim državama dostupna je na nacionalnom i engleskom jeziku plus još tri jezika koja su važna za tu državu - kazala je Cukutkrilić.

Aplikacija za BiH nije napravljena, istakla je, zato što je Agencija za rad i zapošljavanje samo strateški partner u projektu.

-Ali, što je jako važno, radnici i studenti iz BiH koji odlaze u zemlje, koje obuhvaća projekat, trebaju inforamcije, ne samo o radu nego o svakodnevnom životu u tim zemljama, aplikacija im pruža jako kompleksne informacije - Cukutkrilić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.