BH-Gas se oglasio povodom prijetnji iz RS-a o obustavi transporta gasa

objavljeno: 08.02.2018. u 17:05

BH-Gas je u protekle skoro dvije godine poduzeo niz aktivnosti, koje su imale za cilj osiguranje snabdjevanja prirodnim gasom BiH i FBiH. Te aktivnosti su doprinijele da BH-Gas nema niti 1 dolar duga prema isporučiocu gasa i inostranim transporterima.

U vezi sa najavljenom obustavom transporta prirodnog gasa od strane kompanije Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo, obavještavamo javnost da je Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uputio finalni prijedlog o kojem treba da se izjasne nadležni organi, a koji bi doprinio da ne dođe do najavljene obustave transporta gasa na dionici Zvornik-Kladanj.

BH-Gas je izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini 1,6 miliona KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu gasa. Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definisana i ugovorena i iznosi 3.78 KM/1000 Sm3.

Ostali finansijski zahtjevi Sarajevo-Gasa Istočno Sarajevo, kao i drugi zahtjevi biće razmatrani u narednom periodu od nadležnih organa.

Ujedno, BH-Gas obavještava javnost i nadležne da će nastaviti provoditi aktivnosti koje imaju za cilj, kratkoročno i dugoročno osigurati adekvatno učešće ovog energenta u potrošnji, prevashodno kroz unaprijeđenje sigurnosti snabdjevanja, ali i konkurentnosti prirodnog gasa u svjetlu izazova o kojima smo i prethodno obavještavali javnost (tarife kroz Srbiju i dr.).