open-navfaktor-logo
search
Mlade nade
Bh. fudbaleri koji su obećavali: Imali ugovore s evropskim velikanima, gdje su sada?
Mnogi fudbaleri iz Bosne i Hercegovine potpisivali su ugovore s evropskim velikanima, a potom nestajali sa scene ili se vraćali u domovinu kako bi pokušali spasiti i oživjeti karijeru.
08.02.2022. u 19:33
get url
text

Dal Varešanović imao je ugovor s Liverpoolom, Miralem Ramić s Herthom, Mirza Mustafić s Borussijom Monchengladbach, Zinedin Mustedanagić sa Spartom Prag. Na listi fudbalera koji su svojevremeno mnogo obećavali još su Nedim Hadžić, Demirel Veladžić, Marijan Ćavar...

Dal Varešanović sin je Mirze Varešanovića. Ima 20 godina i u oktobru 2020. godine vratio se u Sarajevo, klub u kojem je ponikao.

Varešanović je od 2013. do 2016. godine boravio u omladinskim selekcijama zagrebačkog Dinama, a nakon avanture u Hrvarskoj prešao je u Liverpool. U engleskom velikanu boravio je od 2017. do 2020. godine. Nastupao je za U-18 i U-23 selekciju Redsa. Od trenutka povratka na Koševo do danas odigrao je 15 utakmica i postigao jedan gol. Radi se o fudbaleru koji je bio redovan član omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Nedim Hadžić se priključio Slobodi u Medulinu

Miralem Ramić je 2015. godine potpisao za Herthu. Rodnu Kalesiju zamijenio je za njemačku prijestolnicu. Međutim, nikada nije uspio doći do prvog tima berlinske Stare dame. Nastupao je za Herthu u Omladinskoj Ligi prvaka i nosio dres kadetske i juniorske reprezentacije BiH.

Ramić ima 21 godinu, nedavno se spominjao njegov dolazak u Premijer ligu BiH, ali on je odlučio ostati u Njemačkoj. Trenutno nastupa za Brandenburg, klub iz šestog ranga njemačkog fudbala.

I Mirza Mustafić (23) bio je u njemačkom klubu. Veznjak koji je obećavao od 2013. do 2017. godine je branio boje Borussije Monchengladbach. Doduše omladinskih kategorija i drugog tima. Nikada u zvaničnim utakmicama nije debitovao za prvi tim. Rođen je u Luksemburgu, a nosio je dres U-17 i U-19 selekcija BiH. Luksemburška Fola Esch trenutno je njegov poslodavac.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo od Sparte otkupio Mustedanagićev ugovor

Mustafić je u omladinskim selekcijama BiH igrao zajedno sa Zinedinom Mustedanagićem i Marijanom Ćavarom.

Zinedin Mustedanagić, fudbaler iz Bosanske Otoke, fudbalski zanat učio je u praškoj Sparti. Kasnije je s češkim klubom potpisao i profesionalni ugovor, a kalio se na brojnim posudbama. Za prvi tim Sparte odigrao je devet utakmica. U januaru 2020. godine kao veliko pojačanje stigao je u Sarajevo, a Bordo klub je za njegove usluge platio i određeno obeštećenje. Mustedanagić na Koševu nije ispunio očekivanja, odigrao je 18 mečeva, uz dva gola i dvije asistencije. Prošle godine je raskinuo ugovor sa Sarajevom i skrasio se u albanskoj Vlaziniji.

Marijan Ćavar je 2018. godine iz Zrinjskog otišao u Frankfurt. Dugo će pamtiti april 2018. godine kada je odigrao pola sata protiv Bayerna, što mu je bio debi, ali i jedini nastup u Bundesligi. Ćavara je Frankfurt slao na posudbe u Greuther Furth i Osijek, a u ljetnom prijelaznom roku 2021. godine vratio se u Premijer ligu BiH i pojačao Široki Brijeg, čiji je i danas član.

Poznati britanski list The Guardian uvrstio je 2016. godine Nedima Hadžića, tada člana Akadamije FK Sarajevo, među 60 najtalentovanijih fudbalera iz generacije 1999. godišta. Hadžić je predstavljen kao "Bosanski Luis Suarez".

VEZANI TEKST - Najmlađi strijelac u historiji Sarajeva karijeru nastavlja u Hrvatskoj

Hadžić je tada briljirao u omladinskim selekcijama, a početkom 2018. godine odlazi u portugalski Leixoes. Ispostavilo se to kao pogrešan potez jer je u Portugalu jednostavno nestao sa scene. Krajem 2019. godine vratio se u BiH i potpisao za Mladost Doboj Kakanj, čiji dres je nosio sve dok klub nije ispao u niži rang.

Hadžić je u domaćem fudbalu dokazao svoj potencijal, a prošle godine skrasio se u Koprivnici, tačnije Slaven Belupu. Njegov novi poslodavac ove zime poslao ga na pozajmicu u tuzlansku Slobodu.

U tandemu s Hadžićem iz Sarajeva u Portugal je otišao i Demirel Veladžić. Ni on se nije najbolje snašao, a u oktobru 2020. vratio se u BiH, tačnije u Mladost Doboj Kakanj. Poslije toga se obavezao na vjernost federalnom prvoligašu, ekipi Simm - Bau, a od januara ove godine član hrvatskog trećeligaša Primorca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.