open-navfaktor-logo
search
Kriza
Bh. fudbal i koronavirus: Štetu je skoro nemoguće procijeniti
Premijer liga Bosne i Hercegovine prekinuta je zbog koronavirusa 12. marta.
09.04.2020. u 11:45
get url
text

Preporuka UEFA-e je da se prvenstva nastave kada se steknu uvjeti za odigravanje utakmica. U svakoj državi pojedinačno odluku će donijeti zdravstvene vlasti.

Koronavirus pogodio je gotovo sve evropske zemlju. Osim teške epidemiološke stuacije, uzdrmana je i ekonomija. Mnogi su ostali bez posla, a fudbalski klubovi su u nezavidnoj situaciji. Utakmice se ne igraju, nema marketinških prihoda, nema prodaje ulaznica, nema novca od TV prava.

Na sceni su drastična smanjenja plaća. Ukoliko nije moguće postići dogovor na relaciji klub-igrač, preporuka FIFA-e je da se isplaćuje minimalac.

Ovaj scenario već je u Bosni i Hercegovini najavila tuzlanska Sloboda, čiji Upravni odbor je poduzeo set mjera. Sa Tušnja dolaze i informacije da su igračima smanjenje plaće bez prethodnog dijaloga.

I predsjednik Borca Vico Zeljković najavio je da će prihodi Banjalučana biti umanjeni za skoro 40 posto. Postoji mogućnost i da Borac bude primoran raskinuti ugovore sa nekim igračima.

Ostali manje-više za sada mudro šute. U Bosni i Hercegovini, odnosno Premijer ligi skoro je nemoguće procijeniti nastalu štetu nastalu koronakrizom. U mnogim evropskim zemljama ogromnu stavku u budžetima klubova nosi prodaja televizijskih prava, dok je u Bosni i Hercegovini to totalna nepoznanica. Sredstva od TV prava su minimalna, a prihodi od prodaje ulaznica uglavnom pokrivaju troškove organizacije utakmica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.