Srijeda, 03.06.2020.

Granični prijelaz Izačić

Bh. državljani iz Austrije stigli u domovinu, u šatorima jedna trudnica i djeca

Četrdesetšest Bosanaca i Hercegovaca iz Austrije jutros oko tri sata stiglo je na Granični prijelaz Izačić, a svi se, kako je potvrđeno za Faktor, nakon obavezne kontrole i pregleda nalaze u obaveznom dvosedmičnom prinudnom karantinu u šatorskom naselju.

Iz agencije El Kiram International Reisebüro GmbH, koja je organizovala povratak naših državljana u domovinu, ističu da je riječ o našim ljudima koji žive u Beču i Gracu.

- Mi smo svoj posao uradili i putnike sigurno dovezli u BiH. Sada je na državi i nadležnim da se o njima brinu na najbolji način. Ispoštovali smo sve procedure koje smo dobili. Apelujemo na nadležne da maksimalno brinu o ovim ljudima, među kojima ima i jedna trudnica, djeca i starije osobe. Sinoć su se pojavile informacije od nadležnih iz Unsko-sankog kantona da će putnici u kućnu izolaciju, ali od toga nema ništa. Svi ostaju u šatorima – kaže jedan od organizatora Sadik Džafo koji ponovo naglašava da su zbog karantina u šatorima mnogi Bosanci i Hercegovci odustali od povratka u domovinu.

U petak bi u BiH trebali krenuti i autobusi sa Bosancima i Hercegovcima iz Linca i Salzburga.

- Taj put je planiran i u kontaktu smo sa ljudima koji žele da putuju. U povratku bi trebali u Austriju vratiti i austrijske državljane koji su trenutno u Sarajevu, ali i naše ljude koji su trenutno u BiH i moraju se vratiti zbog posla. Na kraju, želim da naglasim da ovaj prijevoz putnika nema nikakvu komercijalnu osnovu i da nam je jedina želja da pomognemo ljudima – govori Džafo.

Krizni štab Unsko-sanskog kantona jutros je obavijestio javnost da je na Graničnom prijelazu Izačić trijažirano je 50 osoba, od čega je 17 sa područja Unsko-sanskog kantona koji će biti premješteni u karanten u Cazinu. Osobe koje su trijažirane na GP, koje nemaju prebivalište na području USK bit će upućene u karantene u područjima svojih prebivališta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh