open-navfaktor-logo
search
New York
Bh. diplomata zamjenik predsjedavajućeg Prvog komiteta Generalne skupštine UN-a
Kandidat Bosne i Hercegovine, prvi sekretar u Stalnoj misiji BiH pri UN-u u New Yorku Saša Milanović, izabran je za zamjenika predsjedavajućeg Prvog komiteta za 76. zasjedanje Generalne skupštine UN-a.
09.06.2021. u 11:54
get url
text

Izbori za  predsjednika i 16 zamjenika predsjednika 76. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, kao i izbori za članove biroa šest glavnih komiteta Generalne skupštine UN-a za 76. zasjedanje, održani su u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Mjesto predsjednika 76. zasjedanja pripada Azijsko-pacifičkoj grupi zemalja, te je tajnim glasanjem, u prvom krugu sa osvojenih 143 glasa, izabran kandidat Maldiva, ambasador Abdulla Shahid. Novo rukovodstvo Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će preuzeti svoje dužnosti sa početkom 76. zasjedanja Generalne skupštine u septembru 2021. godine.

Prvi komitet Generalne skupštine UN-a se bavi razoružanjem, globalnim izazovima i prijetnjama miru koji utječu na međunarodnu zajednicu i traži rješenja za izazove u međunarodnom sigurnosnom režimu. Razmatra sva pitanja razoružanja i međunarodne sigurnosti u okviru Povelje UN-a ili koja se odnose na ovlasti i funkcije bilo kojeg drugog organa Ujedinjenih nacija; opća načela saradnje u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti, kao i principe koji regulišu razoružanje i regulaciju naoružanja; promociju zajedničkih aranžmana i mjera usmjerenih na jačanje stabilnosti kroz niži nivo naoružanja, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.