Pred nove utakmice u Tuzli održana je pres-konferencija u Mejdanu na kojoj je govorio potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić i trener u ženskoj reprezentaciji Armin Dervišević. 

Ženska reprezentacija BiH poražena je sinoć na gostovanju u Francuskoj - 1:3. 

- Ženska reprezentacija BiH je u Francuskoj odigrala fenomenalno. Dokazali smo da imamo kvalitetnu reprezentaciju i da nismo slučajno u Zlatnoj ligi. Selektor je imao na raspolaganje igračice koje su ranije imale manju minutažu. Izgubili smo 3:1, ali smo u četvrtom setu imali dobru igru. Francuska je jača, ali zašto ih ne bismo pobijedili. Mi iz Zlatne lige ne možemo ispasti i ovo nam je test za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i zato očekujemo podršku u Mejdanu - kazao je Fatić. 

Reprezentativke BiH i Francuske danas dolaze u Tuzlu, a obavit će treninge i u dvorani Mejdan. 

- Igrali smo protiv Francuske koja će biti na Olimpijskim igrama. To je dovoljan podatak s kim smo mi sada ušli u koštac. Iskoristit ćemo Zlatnu ligu, jer iz naše grupe niko ne ispada, kako bi se što bolje pripremili za kvalifikacije jer nam je cilj da idemo ponovo na Evropsko prvenstvo - kaže Dervišević. 

Muška reprezentacija je poražena u Rumuniji 0:3. Fatić je ukazao na problem nedolaska igrača u reprezentaciju. 

- U mušku reprezentaciju nije se odazvalo dosta igrača. Bit ću iskren prema vama i prema igračima. Usvojit ćemo dopune Pravilnika o reprezentacijama. Svi će biti dužni da se odazovu, a naš doktor će procijeniti mogu li igrati ili ne. Imali smo slučaj da smo protiv Albanije imali reprezentativce koji su sjedili na tribinama, a nama se odazvao šesti tehničar kojem se zahvaljujem.

Oni koji ne dolaze neće dobiti certifikate i mi ćemo podvući crtu. Onaj ko želi biti član OS BiH mora se odazvati. Mi imamo mogućnost zabrane izdavanje certifikata na dvije godine. Sigurno se deset igrača nije odazvalo i mi ćemo taj problem riješiti - rekao je Fatić. 

Susret između odbojkaša BiH i Rumunije počinje u 16 sati, a odbojkašica BiH i Francuske u 21 sat.