open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
BH blok: Hitno sazvati tematsku sjednicu o poskupljenju plina
U BH bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane
14.05.2019. u 13:51
get url
text

Zastupnici u Federalnom parlamentu Nasiha Pozder i Damir Mašić, u ime BH bloka, uputili su danas inicijativu Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju kojom traže organizaciju tematske sjednica o temi: "Plin kao energent u Federaciji BiH u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene" za sve članove Zastupničkog doma i Doma naroda Federacije BiH.

Povod za inicijativu je poskupljenje plina. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Svoju odluku Vlada FBiH pokušala je opravdati stanjem u BH-Gasu. U BH bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda, saopćila je Naša stranka.

-Alarmantno je da sa najnovijim povećanjem cijene gasa privreda u Federaciji ima za oko 40 posto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj. Javnost u FBiH mora da dobije odgovore na pitanja povećanja cijene prirodnog gasa. Želimo da utvrdimo opravdanost gore navedene odluke menadžmenta BH-Gasa, koju je odobrila Vlada Federacije BiH. Krajnji cilj ove tematske sjednice je zaštita korisnika usluga BH-Gasa - rekli su Mašić i Pozder u obrazloženju svoje inicijative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.