open-navfaktor-logo
search
Nadaju se poboljšanju
Bh. aerodromi znali su i za bolje dane: Manje letova, malo putnika
Poluprazni aerodromi, sa tek ponekim letom u toku dana, bosanskohercegovačka su stvarnost.
13.09.2020. u 08:33
get url
text

Istina, ista sudbina zadesila je i mnoge druge svjetske metropole, a gubici se mjere u milionima, a negdje i u milijardama.

Kako je za Faktor kazala Sanela Kasalović, glasnogovornica Aerodroma Banja Luka, tokom prvog polugodišta 2020. godine na ovom aerodromu zabilježena su 654 leta.

- U odnosu na prvo polugodište 2019. godine to je manje za 47,17 posto. Prevezeno je 32.978 putnika što je manje za 50,29 posto u odnosu na prvo polugodište 2019. kada smo imali 66.339 putnika – kazala je Kasalović.

Ističe da u septembru i oktobru aviokompanija Ryanair obustavlja letove zbog ograničenja kretanja u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

- Ostaje da saobraća Air Serbia sa linijom Beograd – Banja Luka – Beograd dva puta sedmično, srijedom i nedjeljom, kao i čarter linija agencije Kontiki Travel Antalya – Banja Luka – Antalya, tokom ljetne sezone. Svakako očekujemo i nadamo se da će kraj oktobra donijeti uspješniji početak zimske sezone letenja 2020/2021 – kaže Kasalović.

Edita Sulejmanović, Viša stručna saradnica Sistema za upravljanje sigurnošću informacija sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ističe je broj putnika značajno manji u odnosu na period prije pandemije, što je "globalni problem uzrokovan restrikcijama u vezi s putovanjima".

- U periodu od 01.3. do 31.8.2020. godine, imali smo smanjenje broja putnika od 90 posto, u odnosu na isti period prethodne godine. Ono što je bitno kada je riječ o putnicima i protoku domaćih i stranih državljana je da su pravila putovanja u periodu pandemije u vezi s mjerama svake države pojedinačno i svaki putnik mora da ispoštuje propisane mjere – navodi Sulejmanović.

Kako ističu sa Međunarodnog aerodroma za Sarajevo trenutno lete Turkish Airlines (Istanbul) sa sedam letova sedmično, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Airlines (Beč) osam letova sedmično, Air Serbia (Beograd) tri leta, Flydubai (Dubai) dva leta sedmično i Croatia Airlines (Zagreb) jedan let sedmično.

- Bitno je naglasiti da je riječ o trenutno aktuelnim informacijama o kompanijama i letovima te da se promjene dešavaju na dnevnom nivou što se svakako reflektira na učestalost obavljanja letova, kompanije koje operiraju i destinacije koje se uspostavljaju – pojašnjava Sulejmanović.

Na pitanje kakvi su planovi za predstojeću zimsku sezonu, Sulejmanović ističe da su aviokompanije te koje uspostavljaju linije, a na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije.

- U ovom slučaju, kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u našu zemlju i obratno kada je riječ o stranim i bh. državljanima prilikom ulaska u druge zemlje. S obzirom na to da su u većini zemalja još na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je ujedno i glavni razlog postepenog uspostavljanja broja linija od strane kompanija. Ono što je bitno naglasiti je to da Međunarodni aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na dovođenju/vraćanju aviokompanija u smislu da se procesi i uvjeti maksimalno prilagode zahtjevima aviokompanija i stvore preduvjeti za neometano uspostavljanje/vraćanje prometa u većem obimu – zaključuje.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić za Faktor kaže da je red letenja zbog pandemije reduciran, a da je od juna ukinuto letenje za pet destinacija.

- Broj letova je smanjen. Nadam se da će te destinacije ponovo biti uspostavljene kada se ovo stanje normalizuje. Tih pet destinacija je trenutno obustavljeno zbog zatvorenosti granica i na nekim destinacijama broj letova je smanjen, sa pet na tri. Ostalo je 10 destinacija na kojima imamo letove, s tim da su ti letovi reducirani zbog malog broja putnika. Iz Tuzle se leti do Švedske, Francuske, Njemačke i Holandije, četiri države i 10 destinacija. Broj putnika je smanjen, ali još su u funkciji, leti se. Letilo se tokom ljeta i za Antalyju – kaže Mujačić.

Iz tuzlanskog aerodroma se nadaju da će se uskoro stanje normalizovati i da će se povećati broj letova kao i destinacija na koje će se letjeti.

- Mi još uspijevamo raditi i jedni smo od malobrojnih aerodroma u okruženju koji još uspijevaju održavati neke linije. Očekujemo povećanje putnika i da će se kompletno stanje popraviti – kaže Mujačić, dodajući da još čekaju zimski red letenja Wizzaira kada će znati detalje o destinacijama na koja će se moći putovati iz Tuzle u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.