open-navfaktor-logo
search
Dom Bjelave
Bez roditeljskog staranja 91 dijete: Raduju se novogodišnjim praznicima, iščekuju paketiće
U Kantonalnoj javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu boravi 91 dijete.
06.12.2020. u 09:14
get url
text

Osmero djece boravi u Malom porodičnom domu u Blagovcu nadomak Vogošće, a osam studenata je u Studentskom domu u Nedžarićima.

Najviše je, kako kaže Larisa Mahmutović, šefica stručne službe ove ustanove, djece školskog uzrasta, od 6 do 15 godina.

- Svaki prijem djeteta u Dom vrši se isključivo putem nadležnih Službi socijalne zaštite. Razlozi za smještaj su mnogostruki, od narušenog zdravstvenog stanja roditelja koji nisu u mogućnosti da pruže adekvatnu brigu djetetu, teški materijalni uvjeti, zanemarivanja djece – pojašnjava Mahmutović.

Na pitanje da li neka od te djece nađu drugi dom putem usvajanja Mahmutović pojašnjava:

- Usvajanje je trajni oblik brige za dijete i jedan od najplemenitijih načina za odrastanje djeteta, ukoliko ne postoji mogućnost povratka u biološku porodicu, odnosno reintegraciju. Svake godine iz naše ustanove ode jedan broj djece na usvojenje. Proces usvojenja je u nadležnosti Službi socijalne zaštite, tako da procedura i eventualne poteškoće nisu u našoj nadležnosti.

S obzirom na pojavu koronavirusa i brojne izazove sa kojima su susreću sve porodice pa i ovako jednu mnogobrojnu ustanovu kao jednu veliku porodicu nije zaobišla izmjena načina rada i funkcioniranja.

- Naša ustanova se kao i mnoge druge ustanove susrela sa zaista teškim virusom, tj. pandemijom koronavirusa. S obzirom na kolektiv i veliki broj djece, morali smo organizovati radno vrijeme na drugačiji način. Mnogo problema se javljalo na početku, od obustave škole, obustave gradskog prijevoza. Online nastava je donijela nove poteškoće, zbog nedovoljne količine tehničke opreme za djecu. Ali zahvaljujući školama i fizičkim licima taj problem smo uspjeli riješiti. Škole koje naša djeca pohađaju su imale razumijevanja za našu ustanovu jer svako dijete je zahtjevalo individualni pristup u radu, što je teško bilo organizovati. Ipak sva djeca su uspješno završila razred i upisala naredni – pojašnjava Mahmutović.

Kaže da je jedno vrijeme djeci iz doma bio zabranjen izlazak iz ustanove, te da su sve posjete bile obustavljene.

- Bio je to veoma težak period kako za djecu, tako i za nas uposlene. Ustanova je poduzela veliki broj mjera na zaštiti i sprečavanju pojave i širenja koronavirusa i do danas nismo imali nijedan slučaj koronavirusa kod djece. Iskreno se nadamo da ćemo iz ove krize izaći veoma brzo i vratiti se "normalnom" načinu života – kaže sagovornica.

S obzirom na to da se bliži vrijeme novogodišnjih praznika, djeca se raduju i željno iščekuju paketiće.

- Zimske radosti su nešto što djeca sa nestrpljenjem očekuju. Raduju se paketićima i željama koje su pisali. Njihove želje su različite, od slatkiša, igračaka, odjevnih predmeta, do tehničke opreme. Zahvalni smo našim građanima, što bez obzira na tešku finansijsku situaciju u kojoj su se mnogi našli, ipak svojim doprinosom žele da obraduju djecu i uruče im prigodne poklone. Ove godine će nažalost to biti organizovano na drugačiji način jer posjete Domu nisu dozvoljene, te će praznične aktivnosti biti održane sa uposlenicima i djecom – zaključuje Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.