open-navfaktor-logo
search
"Probosanska" šutnja
Bez reakcije na Dodikove ispade: Kad su kantonalni budžeti važniji od države
Pojedinim tradicionalno za kritike i ocjene društveno-političke stvarnosti raspoloženim stranačkim zvaničnicima Dodikovo antidržavno ponašanje nije bilo dovoljno interesantno da bi na njega reagirali
24.11.2018. u 14:38
get url
text
Milorad Dodik i Aleksandar Đorđević u Predsjedništvu BiH

Uspio je novi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u samo jednom danu prekršiti Ustav BiH, državne zakone i sve to začiniti nizom destruktivnih poruka usmjerenih ka državi BiH.

Praćen naoružanim službenicima MUP-a RS-a, što je protivno Ustavu BiH i zakonom kojim je definirana zaštita članova Predsjedništva BiH, Dodik je došao u Sarajevo i ušao u zgradu Predsjedništva BiH, u kojoj je postavljanjem entitetske zastave u Svečani salon prekršio Zakon o zastavi BiH. Istog dana je još jednom ponovio svoje stavove o tjeranju visokog predstavnika, stranih sudija i gašenju njemu neodgovarajućih državnih institucija.

Reagirali su ostali članovi Predsjedništva, najprije zajedničkim saopćenjem, a zatim i zasebnim istupom Šefika Džaferovića na vanrednoj konferenciji za medije. Pojedinim tradicionalno za kritike i ocjene društveno-političke stvarnosti raspoloženim stranačkim zvaničnicima Dodikovo antidržavno ponašanje nije bilo dovoljno interesantno da bi na njega reagirali.

Previše je kantonalnih javnih preduzeća te upravnih i nadzornih odbora za raspodijeliti, ali u onim kantonima sa bošnjačkom većinom, da bi se vrijeme gubilo na neko kršenje Ustava BiH ili interese države BiH.

Tako je, primjera radi, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović prije nekoliko dana osjetio potrebu da žestoko reagira na izjavu Bakira Izetbegovića prema kojoj ljevičarima u BiH nije prioritet pripadnost tradicionalnim vrijednostima i vjeri. O Miloradu Dodiku nije napisao niti riječ.

I generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić je reagirao na istu izjavu. O Miloradu Dodiku radije ne bi.

Političkom direktoru SDP-a Damiru Mašiću je sukob džeparoša i migranata u sarajevskom tramvaju prije nekoliko dana bio dokaz da SDA mora u opoziciju. Podijelio je uredno te svoje misli sa javnošću. O Miloradu Dodiku nije razmišljao.

Milorad Dodik će, procijenio je nedavno SDP-ov kantonalni zastupnik Damir Nikšić, po ulasku u Predsjedništvo BiH postati "najveći bh. patriota". Za Nikšića će prioritet u naredne četiri godine biti uvođenje BHS jezika u Kantonu Sarajevo. Bosanski jezik u dijelovima BiH u kojima vlada "najveći bh. patriota" nije na vrhu liste prioriteta.

O Miloradu Dodiku, čini se, nisu razmišljali ni u Našoj stranci. Njih, sudeći prema svim javnim istupima, zanima isključivo formiranje vlasti u kantonima sa bošnjačkom većinom. Što se Dodika tiče, radije bi da budu dobre komšije.

Za Dodikovo derogiranje države BiH nije bilo mjesta na naslovnici SBB-ovog stranačkog biltena. Šturi izvještaj, ne daj Bože sa nekom osudom njegovih postupaka, pronašao je mjesto tek na devetoj strani. Prioritet su bili Robert Prosinečki, "SDA-ov mesar" i pregovori o raspodjeli resora u Kantonu Sarajevo.

Ni šef SBB-a Fahrudin Radončić... niko nije ni očekivao da će on reagirati.

Što se ostalih parlamentarnih stranaka na državnom nivou tiče, barem onih koje se deklariraju kao probosanske, Nezavisni blok je svoju energiju usmjerio na "bijeli hljeb", a posljednja vijest na stranici PDA je posvećena dogovorima sa Nezavisnim blokom, Narodom i pravdom i A-SDA o formiranju kantonalnih vlada.

Ako je potrebno detektirati uzroke situacije u kojoj SNSD i HDZ vode glavnu riječ pri formiranju vlasti i vođenju određenih procesa u BiH, odnos navedenih stranaka i zvaničnika može biti poprilično indikativan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.