open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Bez prava na kiks: Zmajevi protiv Finske spašavaju prvu meč loptu
Ako damo sve od sebe i budemo na razini, onda se možemo nadati pobjedi, kazao je Prosinečki
12.10.2019. u 08:30
get url
text

Računica je jasna. Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije može izboriti samo ako ostvari sve pobjede do kraja, a da pri tome Finska i Armenija negdje neplanirano izgube bodove.

Prevedeno u teniski žargon izabranici selektora Roberta Prosinečkog večeras će spašavati prvu od četiri meč lopte koje imaju već pomenuti protivnici.

Bez povrijeđenog Edina Džeke

Zmajevi će od 18 sati na Bilinom polju ugostiti Finsku, a da, po našu reprezentaciju, stvar bude gora nastupit će bez povrijeđenog Edina Džeke.

- Samim tim da nama samo pobjeda nešto znači, jer su Finci s bodom ili pobjedom već na EP-u, nemamo šta drugo nego dati sve od sebe da pobijedimo i ostanemo u igri za plasman na EURO. Nakon ovog meča bit će jasnije da li BiH ima šanse ili ne. Ovo nam je ključna utakmica - rekao je Robert Prosinečki u najavi utakmice, dodavši:

- Ako damo sve od sebe i budemo na razini, onda se možemo nadati pobjedi. Očekujemo i podršku navijača, koje u zadnjih nekoliko utakmica nismo razveselili, nego smo ih rastužili. I zbog navijača se želimo pokazati u što boljem svjetlu i želimo pobijediti - dodao je Prosinečki.

Kapitensku traku od Džeke preuzet će Miralem Pjanić, koji je poručio kako je potpuno spreman za ulogu koja mu je namijenjena.

- Više sam puta govorio, ako Miralem odigra dobru utakmicu, da to znači da su svi na terenu odigrali dobro. Nadam se da ću biti na nivou, ali da će i drugi biti na nivou, jer ako neko ne bude na nivou, to nam neće biti dovoljno za pobjedu. Veliko mi je zadovoljstvo što ću prvi put biti kapiten reprezentacije svoje države. Na tome sam zahvalan selektoru i igračima. Meni je cilj da pobijedimo, da se plasiramo na EP i to ću i pokazati - poručio je Pjanić, koji ističe kako bh. tim ima individualnu kvalitetu.

Treći međusobni meč 

Ovo će biti treći međusobni meč BiH i Finske, a obje selekcije imaju po jednu pobjedu. Zmajevi su slavili sa 1:0 u prijateljskom meču odigranom 28. aprila 2004. godine, dok su Finci trijumfovali 8. juna ove godine u Tampereu sa 2:0.

Meč će biti odigran danas od 18 sati na Bilinom polju, a utakmicu će suditi Ivan Kruzliak iz Slovačke kojem će asistirati zemljaci Tomas Somolani i Branislav Hancko. Četvrti sudija je Filip Glova, također iz Slovačke.

Rezultati by SofaScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.