open-navfaktor-logo
search
Festival šaha
Bez poraza: Emir Dizdarević osvojio Bosna Open 2022
Velemajstor Emir Dizdarević pobjednik je 51. Međunardonog šahovskog turnira Bosna Open 2022 koji je održan na Ilidži.
07.12.2022. u 12:30
get url
text

Iskusni Dizdarević turnir je okončao bez poraza sa šest poena (pet pobjeda i dva remija). Drugo mjesto pripalo je srbijanskom velemajstoru Siniši Dražiću sa 5,5 poena, koliko su imali i trećeplasirani FIDE majstor Ismet Mešić, četvrtoplasirani GM Miodrag Savić i petoplasirani FM Amir Hadžović.

U TOP 10 ušli su i Sean Ćorović (5 poena), Armin Mušović (5), Emanuel Lazić (5), Zoran Runić (4,5) i Armin Kekić (4,5).

Dodijeljene su i specijalne nagrade. Sanjin Čulum je dobio nagradu za najboljeg igrača ŠS Kantona Sarajevo. Drugo mjesto kod igrača rejtinga do 1.700 osvojio je Ado Mešić, a prvi je bio Kerim Džindo. Faris Drino i Ahmed Omerkić dobili su nagrade za najbolje igrače rejtinga do 1.900 poena. Muhamed Šišić bio je najbolje plasirani igrač rejtinga do 2.100 poena, drugi je bio Domagoj Begić, dok je Armin Mušović osvojio nagradu za najboljeg igrača rejtinga do 2.300.

Sara Vuković je bila najbolja kadetkinja, Mikhail Gusev kadet, a Klara Begić najbolja šahistkinja. Najuspješniji veteran bio je Halid Strinić.

Na turniru je učestvovao 51 igrač iz iz pet šahovskih federacija - BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Austrije. Posao sudije bez greške su obavili internacionalac Mirza Miralem i nacionalni arbitar Muharem Višnjić.

Kompletan poredak možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.