open-navfaktor-logo
search
Pripreme za EP
Bez obzira na snagu rivala, bh. rukometaši dobro raspoloženi
Rukometna reprezentacija BiH vrijedno se na Ilidži priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu
26.12.2019. u 22:19
get url
text

Bitno je da smo svi zdravi. Trenutno smo u trenažnom procesu, koji zahtijeva jači rad na fizici, ali mislim da će to sve "sjesti" na svoje, da se forma tempira za Evropsko prvenstvo, rekao Edin Bašić, pomoćni trener u stručnom štabu reprezentacije

Rukometna reprezentacija BiH vrijedno se na Ilidži priprema za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara naredne godine održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Selektor bh. tima Bilal Šuman zadovoljan je odnosom reprezentativaca prema obavezama, kao i onim što pokazuju na treningu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su u bh. taboru svjesni da su za rivale na Evropskom prvenstvu dobili Francusku i Norvešku, koje spadaju u red najjačih mogućih protivnika u prvoj fazi nadmetanja, raspoloženje i atmosfera su na zavidnom nivou. Šuman je reprezentaciju okupio u ponedjeljak, a već su stigli odigrati i prvu kontrolnu utakmicu u utorak, kada su ubjedljivo savladali Saudijsku Arabiju rezultatom 38:24.

Da je atmosfera u ekipi sjajna, za Anadolu Agency (AA) je u srijedu potvrdio i Edin Bašić, pomoćni trener u reprezentaciji i nekada jedan do najboljih srednjih bekova francuskog prvenstva.

- Bitno je da smo svi zdravi. Trenutno smo u trenažnom procesu, koji zahtijeva jači rad na fizici, ali mislim da će to sve "sjesti" na svoje, da se forma tempira za Evropsko prvenstvo - kazao je Bašić i osvrnuo se na to šta je za stručni štab utakmica protiv Saudijaca značila:

- Donijela nam je da ove igrače koje manje koristimo da polako uvodimo i njih u te neke taktičke koje imamo i mislim da je svaka provjera jako bitna.

{$galerijaFotografija}

S obzirom na to da je niz godina nosio dres Chamberyja i da odlično poznaje prilike u francuskom rukometu, Bašić je pokušao pojasniti kakva su očekivanja na EP vjerovatno najbolje svjetske reprezentacije u posljednjih 20 godina.

- Suvišno je pričati o francuskoj reprezentaciji, jer nema šta nisu osvojili, po jedno četiri-pet puta. Oni se spremaju da uzmu zlato. Nema kod njih nikakvih kalkulacija i taktike, oni idu svaki put 100 na sat i mislim da će oni dati sve od sebe. Na nama je da probamo dati svoj maksimum, pa da vidimo šta će to biti. Mi se moramo suprotstaviti tako da igramo jako pametno sa što manje tehničkih grešaka, jer to je u biti borba za život. Na njima, jer imaju strašne kapacitete na svim pozicijama, da imaju loš dan, da mi to sve možemo iskoristiti - pojasnio je Bašić.

Osim Norveške i Francuske, rival bh. timu u grupi D biće Portugal, reprezentacija koja je u posljednje vrijeme u velikom usponu.

- Idemo da damo sve od sebe i idemo da učimo još, kao i da vidimo kako to sve izgleda. Sigurno da je grupa jedna od najtežih ikada na evropskim prvenstvima, ali to je opet neko iskustvo koje će nam koristiti za dalje. Idemo opuštene glave s jedne strane, a s druge strane puni smo motiva i da pokažemo da neće to biti baš tako lako - naglasio je Bašić.

Jedan od iskusnijih u bh. timu je Nebojša Grahovac, koji je također veliki dio karijere proveo u Francuskoj. Jedno vrijeme je kao i Bašić nosio dres Chamberyja, a u posljednjih nekoliko godina je glavna okosnica Chartresa, kluba koji živi na vagi između druge lige i francuske elite. Ove sezone Chartres je u elitnom rangu i na dobrom je putu da ostvari cilj, a to je opstanak.

- Malo je teško poslije naporne sezone da se dođe, da se trenira jako i da se priprema. Međutim, imamo motivaciju, prvi put na Evropskom prvenstvu, tako da ide to lakše nego što smo očekivali - prvi su dojmovi Grahovca nakon tri dana priprema.

Iskusni čuvar mreže jedan je od brojnih bh. reprezentativaca koji je imao priliku igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine. Tada se BiH nije uspjela probiti do drugog kruga, ali je upisala istorijsku pobjedu protiv Irana, za sada jedinu na velikim takmičenjima.

- Prošlo je mislim pet godina od Svjetskog prvenstva, tako da smo malo to i zaboravili. Ali, ima, naravno, stvari na koje smo obratili pažnju. Možda ta rekuperacija između dvije utakmice treba da bude na boljem nivou. Manje utakmica će biti na Evropskom prvenstvu. U grupi tri, na Svjetskom prvenstvu smo imali pet, tako da moramo biti spremni za tu sedmicu napornu, koja će biti u stvari krucijalna za nas - rekao je Grahovac za AA i dodao da ih čekaju dueli protiv same "kreme" svjetskog rukometa u koju spadaju Norveška i Francuska, reprezentacije koje se nadaju osvajanju turnira.

No, Grahovac upozorava i na kvalitete trećeg rivala u grupi, a to je Portugal, koji u posljednje vrijeme pravi fantastične rezultate.

- Možda naša javnost ne zna, ali nedavno su u kvalifikacijama pobijedili Francusku lagano sedam ili osam razlike. Ulažu dosta u rukomet, sjajna su reprezentacija i biče veoma teško. Međutim, za to smo se borili, za to smo se pripremali i idemo da pokažemo šta znamo - priča Grahovac.

Ističe da se Francuzi uopšte ne opterećuju time ko im je protivnik u prvoj fazi nadmetanja na Evropskom prvenstvu, jer je njihov cilj jasan, a to je pobjednički pehar.

- Oni ne razmišljaju puno. Oni imaju svoj cilj. Svaki put je cilj prvo mjesto. Oni bez obzira igrali protiv ekipe slabijeg rejtinga ili malo boljeg, oni idu sto posto, maksimalno i ne razmišljaju i ne kalkulišu. Imaju takvu ekipu i takve mogućnosti da i ne trebaju da kalkulišu - zaključio je Grahovac.

Bh. rukometaši će se na Ilidži pripremati do 30. decembra, kada će dobiti dva slobodna dana za novogodišnje praznike, a onda će se ponovo okupiti 2. januara i otputovati u Poreč, gdje će obaviti posljednju fazu priprema. U Poreču je planirano odigravanje dvije kontrolne utakmice protiv domaćina Hrvatske, koja se također sprema za EURO i Katara. Za Norvešku bi trebali otputovati 8. januara iz Zagreba. Prvu ujedno i istorijsku utakmicu na Evropskom prvenstvu igraće 10. januara u Trondheimu protiv domaće reprezentacije. Uslijediće ogled sa Portugalom 12. januara i na kraju, dva dana kasnije, kao "šlag na tortu" sa Francuskom.

Trening rukometne reprezentacije BiH 26.12.2029
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.