open-navfaktor-logo
search
Surova realnost
Bez izgledne prilike protiv Kostarike: Zmajevi imaju manjak kvaliteta
Bosna i Hercegovina remizirala je protiv Kostarike u prijateljskom meču odigranom u Zenici rezultatom 0:0.
28.03.2021. u 13:17
get url
text

Zmajevi su protiv gostiju iz Kostarike zaigrali u sastavu koji je prvi, a vjerovatno i posljednji put igrao zajedno.

Starteri u kontrolnom dvoboju bili su Vasilj, Cipetić, Ahmedhodžić, Mihojević, Kolašinac, Lončar, Hadžiahmetović, Rahmanović, Duljević, Menalo, Demirović. Formacija 4-2-3-1 je ona koju preferira Ivaylo Petev, selektor BiH koji nije sjedio na klupi zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Prvo poluvrijeme proteklo je u prividnoj dominaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, izrađenih akcija nije bilo, a tako ni izglednih prilika za postizanje gola. Napadač Ermedin Demirović nije imao pravih lopti, krilni fudbaleri Haris Duljević i Luka Menalo nisu stvarali višak, a Rahmanoviću, Hadžiahmetoviću i Lončaru nedostajalo je kreativnosti, brzine u veznom redu pa tako i ključnih dodavanja koje bi nekog od ofanzivaca izbacilo u gol-šansu.

U drugih 45 minuta Zmajevi su dopustili gostima da preuzmu dominaciju, iz koje su stvorili nekoliko izglednih šansi, a bh. selekcija ostala je bez pravih prilika.

Ukupno šest pokušaja prema golu Kostarike, od čega je samo Hadžiahmetovićev udarac sa distance iz prvog poluvremena išao u okvir, činjenica je kojom ne mogu biti zadovoljni ni selektor Petev, ni članovi stručnog štaba.

Elvir Rahimić poslije utakmice jasno je poručio da reprezentaciji BiH nedostaje individualnog kvaliteta.

- Ako ćemo reći o momcima, možemo reći da se bore, da daju sve od sebe. Međutim, to je malo u fudbalu. Mislim da je naš problem individualni kvalitet - istakao je Rahimić.

I zaista je tako. Dres natopljen znojem, borba do posljednjeg atoma snage podrazumijevaju se tokom nastupa u dresu s nacionalnim grbom i svakako u modernom fudbalu. Međutim, ako je u pitanju deficit s kvalitetom onda na duge staze postoji ozbiljan problem.

Bosna i Hercegovina za pobjedu ne zna skoro 500 dana, odnosno 10 uzastopnih utakmica. Mandat novog selektora krenuo je sa dva remija, a već u srijedu na Grbavicu dolazi aktuelni prvak svijeta - moćna Francuska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.