Saopćeno je ovo iz CIK-a nakon što su se članovi Centralne izborne komisije BiH sastali sa Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU.

Kako je navedeno, glavna tema bila je provedba Općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 2. oktobra. 

VEZANI TEKST - Koliko će se čekati na raspodjelu mandata u Dom naroda FBiH i kada će CIK donijeti pravilnik

- Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je istakao da će CIK sve slučajeve neregularnosti detaljno analizirati. Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi lična odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne, i zabranu angažiranja četiri godine u radu organa za provođenje izbora, a za one slučajeve za koje postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava Tužilaštvu BiH - saopćeno je iz CIK-a. 

Dodaje se da je razgovarano i o provedbi posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, Vijeće naroda RS-a, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH. 

No, ništa detaljnije nije saopćeno kada je u pitanju rješavanje načina popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Na sastanku je iskazana opredjeljenost za implementaciju zajedničkog projekta kojeg finansira Evropska unija. Radi se o pilot projektu koji će biti proveden u prvoj polovini 2023. godine na 165 biračkih mjesta u deset općina /gradova kada će biti testiran sistem elektronske identifikacije birača i sistem za brži prenos rezultata sa biračkog mjesta do općinskih/gradskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH - piše u saopćenju.