open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Bevandu zloupotrijebili u oglasima na internetu, slučaj prijavljen SIPA-i i OSA-i
Radi se o pokušaju prevare naivnih građana, a kako Faktor saznaje od dobro obavještenog izvora, državni ministar finansija i trezora ovu zloupotrebu njegovog imena shvatio je veoma ozbiljno, pa je slučaj prijavljen
12.09.2019. u 09:45
get url
text

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je investirao šest miliona eura u novu kompaniju koja vas može obogatiti (ako ste rođeni od 1950. do 1990. )! Bombastični je to naslov objavljen na internetskoj matro-tabza.com, u kojem se čitatelji pozivaju da sde registruju, te uplate 250 eura kako bi i oni "profitirali". 

Naravno, radi se o pokušaju prevare naivnih građana, a kako Faktor saznaje od dobro obavještenog izvora, državni ministar finansija i trezora ovu zloupotrebu njegovog imena shvatio je veoma ozbiljno, pa je slučaj prijavljen  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.  

- Ako ste rođeni između 1950. i 1990. onda je današnji dan vaš najbolji dan u životu, zagarantovano. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je najavio da će preuzeti lidersku poziciju u pokretanju platforme za trgovinu kripto valutama kako bi pomogao bosanskim porodicama srednjeg staleža da generišu dodatnu zaradu, kao dio nove inicijative ekonomske pomoći od strane vlade - napisano je na ovom divljem portalu, uz navođenje navodne ministrove izjave "da su druge vlade ovu inicijativu nazvale odličnim finansijskim uspjehom i planiraju napraviti isto”.

Kako se dalje navodi, nažalost, ovaj projekt trenutno prihvata samo osobe rođene između 1950. i 1990., ali zakonodavci pokušavaju proširiti ovu inicijativu kako bi prihvatala širu populaciju i mlađe investitore.

- Molimo uzmite u obzir da ćete morati investirati 250 eura da počnete zarađivati s ovim projektom! Ideja je jednostavna: pružiti prosječnoj osobi mogućnosti kako bi se iskoristio rast Bitcoina, čak i onima koji nemaju apsolutno nikakvo iskustvo u investiranju ili tehnologiji. Međutim, postoji jedan detalj: program je otvoren isključivo za one koji su rođeni u Bosni između 1950. i 1990. Razlog za to je očit – ako previše ljudi učestvuje odjednom, profit za svakog pojedinca bi bio isuviše sićušan da bi se nazvao uspješnom investicijom. Zato su bankari i finansijeri bijesni zbog ovog projekta. Broj pozicija je ograničen i može biti popunjen bilo kad; ako ispunjavate ove uvjete, preporučujemo vam da počnete sada prije završetka registracije - navodi se. 

Između ostalog, dodaje se i "kako je u nedavnom intervju za Forbes, Bevanda je otkrio da više od polovice njegove poslovne zarade u 2018 dolazi iz investicija u Bitcoin sistem. Njegova Bitcoin zarada prelazi zaradu uspješne igre Dragons’ Den".

Sve ovo ministar Bevanda naravno nije rekao, niti je učestvovao u ovakvim aktivnostima. Osim Bevande, zlopotrebljen je i logo portala Vijesti.ba. 

Nakon pisanja Faktora, o ovome su se zvanično oglasili iz Ministarstva finansija i trezora BiH. Kako navode u saopćenju, na društvenim mrežama već nekoliko dana nalaze se tekstovi sa izmišljenim izjavama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji, navodno, poziva na trgovinu kripto valutama zbog čega je ovaj slučaj jučer prijavljen nadležnim policijskim agencijama u BiH.

- U dopisima, koji su upućeni Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnsnoj agneciji (OSA), zahtjeva se da se provjere linkovi i stranice na kojima se pojavljuju ovi tekstovi gdje ministar Bevanda poziva građane da upišu osobne podatke i brojeve kartica i uplate određene sume novca zbog višestruke zarade. S obzirom na to da je već bilo poziva novinara koji provjeravaju ove lažne informacije obavještavamo javnost da je riječ o izmišljenim, ali i plaćenim tekstovima zbog čega u Ministarstvu finanscija i trezora BiH očekujemo da će policijske agencije poduzeti sve zakonom predviđene mjere u zaštiti građana od prevare, kao i ministra Bevande i institucije koju predstavlja - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.