open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Bevanda: Usvojena Odluka o privremenom finansiranju
Pozivam Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da usvoji Prijedlog budžeta za 2019. godinu i da s privremenog finasiranja pređemo na redovno, rekao je Vjekoslav Bevanda
23.07.2019. u 13:47
get url
text
Vjekoslav Bevanda

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kazao je danas da je Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH jednoglasno usvojena. Dodao je da je privremeno finansiranje ograničeno zbog čega je pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog budžeta za 2019. godinu.

- Odluka o privremenom finansiranju je Ministarstvo finansija BiH završilo i dostavilo generalnom sekretarijaru 6. juna ove godine. Dobili smo potvrdu da je primljena. Ona je danas usvojena i do sada su institucije funkcionirale nesmetano i bez posljedica, iako su mnogi najavljivali kolaps. Odluka je usvojena jednoglasno. Pozivam Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da usvoji Prijedlog budžeta za 2019. godinu i da s privremenog finasiranja pređemo na redovno - rekao je danas novinarima Bevanda i dodao:

- Podsjećam, u prvom mjesecu jednoglasno je usvojen budžet i upućen Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač budžeta i imaju prava da ga izmijene i da sve što im se ne sviđa, što je uradilo Vijeće ministara BiH, da promijene i upute prema Parlamentu BiH. I opet Parlament može reagirati zbog toga. Privremeno finasiranje ima ograničenja i zato treba usvojiti budžet - rekao je Bevanda.

Obraćajući se novinarima kazao je da nikada nije bojkotirao sjednicu Vijeća ministara BiH.

- Bio je konstantan spin, zamjena teza, to me nije ometalo, na nečiju žalost, nadam se na radost većine, ja sam živ, zdrav, dolazim na posao, bio sam prošle sedmice, i ove.  Nikada nisam sjednicu bojkotirao. Odgađane su jer su kolege imale različita mišljenja po određenim tačkama. Istine radi, treba da znate da sam ministar koji je od 174 sjednice, bio prisutan na 171 sjednici. Nikada se nisam bavio blokadom. Svoj posao sam radio profesionalno - naglasio je Bevanda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.