open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Bevanda-Petri: Novi program s MMF-om bio bi poticaj reformama i ulaganjima
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o zastoju reformi i problemima koje nosi privremeno finansiranje institucija BiH.
04.03.2020. u 11:56
get url
text

Ministar Bevanda naglasio je da aktualna politička situacija u BiH ponovo u stanju krize iako su na početku novog mandata na sjednici Vijeća ministara BiH usvojene vrlo bitne odluke iz područja investicija i ekonomskog razvoja.

Razgovarajući o aktualnim događajima ministar Bevanda naglasio je da je kriza počela nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH koja je izazvala političke reakcije te je od 14. februara ove godine otežan svaki rad iako se BiH susreće s narastajućim problemom ilegalnih migracija i prijetnjom koronavirusa, a i dalje je na privremenom finansiranju.

 - Mi smo jučer uputili u Generalni sekretarijat Vijeća ministara Odluku o privremenom fiansiranju za drugi kvartal ove godine jer sadašnja istječe 31. marta. Tek smo prije desetak dana dobili budžetski zahtjev Predsjedništva BiH kako bismo finalizirali nacrt budžeta za ovu godinu i on će biti tehnički zatvoren ovih dana i upućen u proceduru - istaknuo je ministar Bevanda.

Dodao je da je Fiskalno vijeće BiH, odmah po imenovanju novog saziva Vijeća ministara, donijelo Globalni fiskalni okvir za trogodišnji period što je bilo ključno za izradu novog budžeta, ali da se nastavilo privremeno finansiranje koje bi se trebalo produžiti i nakon 31. marta.

Na sastanku je konstatirano da privremeno finansiranje nosi rizike i da to nije siguran korak ka novom aranžmanu s MMF-om, ali ni za druge projekte jer su institucije BiH cijelu 2019. godinu provele na privremenom finansiranju što sprečava investiticije i kapitalana ulaganja.

Sagovornici su se složili da bi novi program s MMF-om bio poticaj reformama i novim ulaganjima. Istaknuto je da su procjene ekonomskog rasta u cijelom svijetu nešto niže od planiranih zbog negativnih efekata pojave korona virusa i ilegalnih migracija, dok u BiH na ekonomske procjene negativno utječu i česte političke krize.  

Na sastanku su istaknuti prioriteti u eventualnoj budućoj saradnji BiH i MMF-a, a odnose se na novi zakon o osiguranju depozita, raspodjelu prihoda od PDV-a i drugih obveza koje su u nadležnosti entitetskih vlada. Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.