Vijeće ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF- u u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI), ali prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

Prema odluci Upravnog odbora MMF-a, koja je donesena sinoć, BiH je odbren kredit za pomoć u borbi protiv koronavirusa u iznosu 265.2 miliona SDR, što je oko 330 miliona eura, a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejes period od 39 mjeseci.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva finansija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti  alociran na račune entitetskih vlada u skladu sa raspodjelom dogovorenom u Pismu namjere kojeg su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.

U Pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Također, potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije COVID -19.

Ministar Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije.

VEZANI TEKST- HDZ ostavlja BiH bez 330 miliona eura, međunarodna zajednica poziva na hitan dogovor

Ministar Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o finansiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo.

Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča.

Ministar Bevanda naglasio je da je zadovoljan što je Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i svaki put do sada, profesionalno završilo svoj dio posla te da će nastaviti insistirati i raditi isključivo po zakonu i na dobrobit svih u BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.