open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija
Bevanda o odgođenoj sjednici Vijeća ministara BiH
S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti, rekao je Bevanda
10.07.2019. u 12:41
get url
text

Iz Vijeća ministara BiH jutros je objavljeno da je za danas najavljena 175. sjednica prolongirana za 23. juli 2019. godine. U saopćenju nije obrazloženo zbog čega je došlo do prolongiranja sjednice. Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora pojasnio je da je takva odluka donesena, jer o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu postoje različiti pristupi.

-Kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH sudjelujem u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedatelja i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. srpanj ove godine. Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu uz visok stupanj suglasnosti - kazao je Bevanda i dodao:

"S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usuglasiti i završiti obveze koje su pred nama."

Bevanda je istakao da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara usvojilo budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plate za juni i redovno se otplaćuje vanjski dug.

-S obzirom na to da je Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru. Usvajanje proračuna najbolji je način financiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog financiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu - zaključio je Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.