Ministar finansija

Bevanda o odgođenoj sjednici Vijeća ministara BiH

Objavljeno: 10.07.2019. u 12:41

S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti, rekao je Bevanda

Vjekoslav Bevanda

Iz Vijeća ministara BiH jutros je objavljeno da je za danas najavljena 175. sjednica prolongirana za 23. juli 2019. godine. U saopćenju nije obrazloženo zbog čega je došlo do prolongiranja sjednice. Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora pojasnio je da je takva odluka donesena, jer o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu postoje različiti pristupi.

-Kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH sudjelujem u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedatelja i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. srpanj ove godine. Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu uz visok stupanj suglasnosti - kazao je Bevanda i dodao:

"S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usuglasiti i završiti obveze koje su pred nama."

Bevanda je istakao da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara usvojilo budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plate za juni i redovno se otplaćuje vanjski dug.

-S obzirom na to da je Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru. Usvajanje proračuna najbolji je način financiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog financiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu - zaključio je Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije