Bevanda: Moguće je da ne bude ništa od MMF-ovog novca

objavljeno: 28.02.2017. u 11:02

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je moguće da aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bude raskinut, ako se ne nastavi s reformama.

- Moguće je i da bude raskinut (aranžman s MMF-om, op. a.) kao što je to bilo u prošlosti. Ali o tome ćemo govoriti kada Misija MMF-a dođe u službenu posjetu, mislim da će to biti 7. marta, i tada će se analizirati što je ispunjeno, a što je preostalo za uraditi iz pisma namjere - kazao je Bevanda u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Izrazio je zabrinutost u vezi s tim što će nova kriza u BiH donijeti jer, kako je kazao, odluke u vezi sa zakonima koji nisu usvojeni treba donositi u Parlamentu.

- Svi znamo da nije ispunjen dio obveza. Sa svoje strane činio sam sve da to završimo, ali stvari nismo okončali - izjavio je Bevanda.

Na konstataciju kako neki vjeruju da se politički prijepori guraju u prvi plan jer se ne žele provesti reforme, ministar finansija i trezora BiH kazao je sada niko ne može kao alibi reći da je naslijedio neke probleme ili da je na početku nečega.

- Vrlo brzo će biti dvije i po godine otkako je uspostavljena vlast i ovo je za mene presudna godina. Bio sam optimist da ćemo zbog toga u godini koja nije izborna biti posvećeni provedbi onoga što je za dobrobit svih. Gubitak svakog dana, da ne kažem mjeseca ili ukupno ove godine, katastrofalan je za Bosnu i Hercegovinu - ocijenio je Bevanda.