open-navfaktor-logo
search
Poziv na dijalog
Bevanda: Dat ću puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio evropske porodice
Pokušaji da se od hrvatskih dužnosnika i HDZ-a BiH naprave kočničari na evropskom putu BiH ne samo da su zlonamjerni nego su posve neutemeljeni jer činjenice, djela i poruke iz institucija EU govore da smo mi snaga koja vuče naprijed u procesu europskih integracija, saopćeno je iz HDZ-a.
07.05.2020. u 20:23
get url
text

- Ne treba podsjećati ko je podnio zahtjev za kandidata za članstvo u Evropskoj uniji unatoč raznim opstrukcijama i ko je uime BiH stavio putokaz k Briselu. Kao dužnosnik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, sve vrijeme sam se zalagao da se stvori mehanizam koordinacije koji će nam ubrzati evropski put, a s istom odlučnošću bit ću aktivan sudionik Kolegija za EU i dat ću puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio evropske porodice - saopćio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

Važnost evropskog puta, dodaje, ista je kao i važnost poštivanja Ustava i ustavnih nadležnosti u procesu priključenja EU-u i prihvatanja evropskih standarda, jer evropski put nije povlastica za jednu instituciju, jedan nivo vlasti nego podjednako za sve nas u BiH.

- Tu smo da štitimo ustavnost i da sukladno tome poduzmemo sve aktivnosti na evropskom putu jer su hrvatski dužnosnici i do sada bili lokomotiva na put za EU i tako će biti i ubuduće. Zahvalni smo svim institucijama EU, predsjedavajućoj Hrvatskoj odakle nam stiže potpora i sa Zagrebačkog samita, i svim predstavnicima EU-a što ulažu u projekte u BiH i vjeruju da ćemo napraviti iskorak i otkočiti započete reforme - naveo je.

Kao član Vijeća ministara i dužnosnik HDZ-a ostaje, kako kaže, privržen Akcijskom planu koji je prihvaćen i implemntiranju svih 14 prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evrospkoj uniji.

- Sva legalno uspostavljena tijela koja su zadužena za ispunjavanje uvjeta u toku kandidatskog statusa imat će moju podršku u Vijeću ministara BiH i svim tjelima u kojima sudjelujem. Kao neko tko je dugo u institucijama vasti pozivam na dijalog jer to je prvi korak ka EU-u, pozivam na poštivanje Ustava, zakona, institucija i dogovora jer bez povjerenja nijedan put neće biti lak ni kratak - naveo je Bevanda, saopćio je HDZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.